Als de winter dan eenmaal voorbij is, begint de cyclus van het leven in de natuur weer van vooraf aan. De knoppen komen weer aan de bomen en de eerste vogels zijn weer druk in de weer om van allerlei takjes, twijgjes en mos een nestje te maken, dit zijn dan ook de tekenen dat de lente ook daadwerkelijk is begonnen.
De eerste plantjes zoals het speenkruid, madeliefjes en paardenbloemen staan al enkele weken in bloei. Insecten zoals hommels, citroenvlinder en de mestkever laten zich op de zonnige dagen ook weer zien. Maar van veel zonnige dagen hebben we nog niet gehad. Het najaar, de winter en het begin van het voorjaar zijn vooral erg nat. De stuifzandvlaktes van de heide zijn veranderd in flinke vennen en de beuken -en dennenbossen lijken wel broekbossen.
Tijdens mijn wandeltocht even een handjevol berkenbladeren geplukt om hier later een kruidenthee van te kunnen zetten, je kunt ze tussen maart en juni hiervoor gebruiken. Berkenbladthee heeft ontstekend remmende eigenschappen daarnaast kun je het gebruiken om de gezondheid van lever, nieren en urinewegen te verbeteren. Om diarree en misselijkheid te voorkomen is het niet verstandig om meer dan 3 kopjes berkenbladthee per dag te drinken.
Bij een legerdump had ik een Britse (wegwerp) tarp gekocht, welke vermoedelijk dienst deed als waterdicht afdak voor schuttersputjes etc. Deze tarp set wat bestaat uit een stevig stuk plastic zeil met een afmeting van 275 x 150cm, 6 aluminium haringen en een flink stuk nylon koord van 3mm dik.
In de tarp zelf zitten geen ringen of ogen dus als je dit stuk zeil wilt gebruiken als tarp zal je met steentjes of dennenappels zelf bevestigingspunten moeten maken, hiermee voorkom je dat het plastic zeil inscheurt.
Op de foto’s hierboven zie je dat overal waar ik een touw aan het zeil wil bevestigen, ik een dennenappel in de hoek van het zeil leg en dit stuk omsla. Vervolgens draai ik de dennenappel zodat deze volledig opgesloten zit in het zeil. Vervolgens maak je met een mastworp het stuk touw boven de dennenappel vast, hiermee maak je een trekvaste verbinding.
Zoals je hierboven ziet is deze tarp opstelling groot genoeg om er onder te liggen. Als je de hoeken voorziet van messing ringen heb je een tarp die wel enige tijd meegaat, voor de low budget kampeerder is deze tarp zeker een aanrader. Hij koste me slechts €7,95.
Nadat ik alles had opgeruimd en mijn berkenbladthee had opgedronken was het weer tijd om huiswaarts te keren.
(c) 2024 de laatste woudloper.nl