Een echte woudloper kan zijn eten ook bereiden zonder potten en pannen, er zijn veel verschillende manieren om voedsel te bereiden. In deze rubriek laat ik je zien hoe je een stuk zalm in de hete kolen kunt bereiden. Nu denk je misschien dit kan met aluminiumfolie, dat klopt. Maar aluminiumfolie valt voor een woudloper onder de categorie valsspelen. Tevens is aluminiumfolie niet goed voor het milieu, het kost erg veel energie om aluminiumfolie te maken en het verteerd niet in de natuur.
Gelukkig heeft de natuur overal een oplossing voor de bladeren van de Ridderzuring (Rumex obtusifolius) werden al gebruikt lang voordat er aluminiumfolie was uitgevonden. Voordat ik de bladeren verzamel zorg ik eerst dat ik een vuurtje heb gemaakt, het beste kun je hout voor je vuurtje verzamelen wat veel hete kooltjes oplevert. Eiken, beuken en appelhout zijn hier uitermate voor geschikt. Ik had geen van deze houtsoorten liggen maar wel pruimenhout net als hout van andere fruitbomen brand dit erg rustig en het leverde voor mij voldoende hete kooltjes.
Nadat het vuurtje brand, flink wat stammetjes pruimenhout op het vuur gelegd. Het heeft zijn tijd nodig om de stammetjes om te toveren in hete kooltjes.
Intussen heb ik alle tijd om ridderzuringbladeren te verzamelen. Verzamel alleen de grote onaangetaste bladeren van de ridderzuring, en spoel ze af met schoon water.
Leg twee zuringbladeren op de grond zo dat ze elkaar voor een kwart overlappen, vervolgens leg je het stuk vis in mijn geval een stuk wilde zalm op de twee bladeren.
Vouw de bladeren dicht, je kunt de bloemstengel van de ridderzuring gebruiken om je pakketje dicht te binden. Nadat ik de eerste laag heb dichtgemaakt zorg ik voor nog een tweede laag zuringbladeren over de zalm heen. Zorg ervoor dat je het pakketje zo strak mogelijk inpakt.
Inmiddels is het grootste gedeelte van het kampvuur omgetoverd in mooie gloeiende kooltjes. Aan een kant van het kampvuur verwijder ik met een stok de meeste kooltjes, vervolgens leg ik het pakketje met de ingepakte zalm op de bodem van het kampvuurtje.
Met een takje duw ik wat hete kooltjes op het zalmpakketje, vervolgens moet het pakketje 20 tot 25 minuten in de hete kolen blijven liggen. Je kunt de warmte van de hete kolen ook benutten om tussentijds een keteltje water aan de kook te brengen.
Nadat ik ongeveer 25 minuten heb gewacht is het tijd om de wilde zalm uit de kolen te halen, met een stok verwijder ik eerst voorzichtig de kolen die bovenop het pakketje liggen. Met twee stokken haal ik het pakketje voorzichtig uit de kooltjes.
Als je de zalm goed hebt ingepakt zijn de bladeren nog heel, ridderzuringbladeren zijn niet giftig en laten geen vieze smaak achter op de vis. Voordat je zalm opeet, even controleren of hij goed gaar is.
Eet smakelijk!!!
Waarschuwing!!! de op deze website getoonde eetbare planten, bomen en struiken, deze zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar. De eetbaarheid kan afhangen van het jaargetijde. Eet deze alleen als u zeker weet dat deze eetbaar zijn, en als u ze ook voor 100% als eetbaar heeft geïdentificeerd. Sommige giftige soorten lijken op eetbare delaatstewoudloper.nl en woodcraftsurvival.com kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde of onkundige handelingen.
(c) 2024 www.delaatstewoudloper.nl