In een van de kruidenboekjes die ik voor mijn opleiding kruidengeneeskunde benodigd had kwam ik enkele recepten tegen die je met grote weegbree kunt maken. Het recept mueslirepen uit de natuur was mij nog niet bekent, het leek me als bushcrafter dan wel de moeite van het proberen waard. Voordat we verder gaan even wat theorie.
Grote weegbree (Plantago major L.), is een vaste plant die 10 tot 50 cm hoog wordt. De bladeren vormen een platliggende bladrozet. De grote weegbree is gemakkelijk te herkennen aan de nerven die evenwijdig op de bladeren lopen.
De grote weegbree vind je langs wegen, in weides en gazons. Weegbree kan er goed tegen als er op getrapt of overheen gereden wordt.
Weegbree bloeit van mei to november, en vormen daarbij een aar die rolrond is en 10 tot 15cm lang kan worden.
De grote weegbree kan je als ze jong zijn rauw eten. Kook de weegbree als groente of voeg hem toe aan een soep.
Verpulver de bladeren en wrijf dit op insectenbeten, en op brandnetelprikkels om de pijn te verzachten. De verpulverende bladeren hebben ook een wond helende werking.
Mueslirepen uit de natuur maken is eigenlijk vrij eenvoudig, je plukt de aren van grote weegbree en wast deze goed schoon. Vervolgens maak je een kampvuurtje, als de meeste vlammen verdwenen zijn en je dus voornamelijk nog hete kooltjes hebt kun je een stalen pan met een beetje boter of bakolie erin op het vuur verwarmen. Pak nooit een pan met een anti aanbak laag als je boven een vuur/kolen wilt koken. Hierdoor loop je het risico dat je de anti aanklaag verbrand, hierbij komen giftige stoffen vrij die schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.
Als de boter of olie op temperatuur is kun je de aren van de grote weegbree in de pan leggen. Rooster de aren tot ze gaar zijn, ze zijn geroosterd iets bruiner van kleur.
De geroosterde aren smaken een beetje naar pannenkoeken, bon appetit.
(c) 2024 by delaatstewoudloper.nl