Vandaag met Eddy naar een groot zandstuifgebied geweest om te werken aan onze woestijn survival skills. Veel mensen beginnen pas met woestijn survival als ze ertoe worden gedwongen. Bijvoorbeeld als ze een tocht door een woestijn maken en de auto krijgt pech. Het is handiger als je van te voren al hebt geoefend.
We spreken van een woestijn als er jaarlijks minder als 200mm neerslag valt. Ter vergelijking, dit jaar is er in het Zuid-Oosten van Nederland als circa 450mm neerslag gevallen. Door de weinige hoeveelheid neerslag zijn woestijnen vaak droog en is er weinig vegetatie. Hoewel de meeste woestijnen in warme klimaten voorkomen zijn er ook woestijnen in polaire gebieden.
Vandaag hadden we allerlei survivaltechnieken uitgewerkt en gefotografeerd, maar door een technisch mankement is de SD kaart niet volledig uit te lezen waardoor we maar een beperkt aantal foto’s hebben. Om het verhaal toch compleet te maken heb ik dan ook enkele foto’s van eerdere tochten toegevoegd.

Om te overleven in de woestijn zijn er twee dingen erg belangrijk, namelijk het voorhanden hebben van voldoende drinkwater en zorgen voor voldoende beschutting tegen de zon. In warme klimaten heb je 8 tot 10 liter water per dag nodig om niet uit te drogen.
Beschutting, reis je door woestijngebieden dan dien je de kleding die je draagt daarop aan te passen. Een lange broek, en een blouse met lange mouwen lijkt vreemd met die intense hitte. Maar hiermee voorkom je dat je transpiratie snel verdampt, de transpiratie heb je nodig om je lichaam af te koelen. Reis je te voet dan kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag de meeste kilometers maken, de rest van de dag kun je beter rusten in de schaduw van een boom, een rotswand of je maakt met twee tarpen een verkoelend onderkomen.

Hierboven zie je een klassiek woestijn onderkomen, in de grond hebben we een ligsleuf gegraven van ongeveer 20cm diep. Hier is de grond een stuk koeler, daarboven hebben we twee tarpen gespannen. Tussen de tarpen zit ongeveer 15cm ruimte. Hiermee voorkom je dat de warmte van de zon de onderste tarp bereikt.




In de woestijn is het raadzaam om zuinig met water om te gaan, de grond bevat vaak nog wat vocht. De kunst is om dit vocht op te vangen, dit kun je doen met een condensatiekuil. Helaas is dit de enige foto die we nog van de SD kaart hebben kunnen redden van de condensatiekuil. Daarom heb ik enkele foto’s van een aantal jaren geleden toegevoegd.

Voor het maken van een condensatiekuil heb je een flink stuk doorzichtig plastic nodig en een waterdicht bakje waar je het condens in op kunt vangen. De grote van de kuil is afhankelijk van de grootte van het stuk plastic dat je hebt, het plastic moet namelijk de hele kuil afdekken.








Een diepte van 50 a 60 cm is meestal voldoende, in het midden van de kuil zet een een opvangbakje. Vervolgens plaats je bladeren, of giet je urine of zeewater in de kuil. Nu kun je de kuil afdekken met een stuk doorzichtig plastic. Zorg ervoor dat het plastic rondom goed vastgezet word met zand, het moet echt hermetisch afgesloten worden. In het midden van het stuk plastic leg je een steen, als het goed is licht deze precies boven het opvangbakje.
Het vocht uit de grond, bladeren, urine of uit het zeewater verdampt en hecht zich aan het plastic. Naarmate de tijd verstrijkt worden de druppels steeds groter en zullen dan langs het plastic in het bakje terecht komen. Verwacht nou niet dat je dit veel liters oplevert maar na een halve dag heb je zeker wel een bodempje water. Alle kleine beetjes helpen.
Je ziet maar je hoeft niet perse naar de woestijn om woestijn survival skills te oefenen. Omdat niet alle foto’s te redden waren van de SD kaart hebben we weer een goede reden om nogmaals een keer terug te gaan.
(c) 2023 Delaatstewoudloper.nl