Als woudloper bezoek je vaak afgelegen gebieden, indien jezelf of je reisgezelschap een verwonding oploopt dien je de eerste hulp aan het slachtoffer dan ook zelf toe te passen om te voorkomen dat het letsel groter word. In Nederland doet een ambulance er gemiddeld 8 minuten over om ter plaatse bij het slachtoffer te komen. In (afgelegen)natuurgebieden duurt het nog veel langer, daarom is het belangrijk dat je als buitensporter de meest voorkomende verwondingen en ziektebeelden kunt herkennen en weet hoe je hier de eerste hulp voor kunt verlenen. In dit deel gaan we het hebben over letsel door contact met planten en dieren.
In aanraking geweest met de bereklauw
Een plant die door veel mensen gevreesd word is de bereklauw, als je in aanraking met de plant bent geweest in combinatie met zonlicht kunnen de volgende symptomen optreden.
- Na 24 uur kunnen er jeukende rode vlekken of blaasjes ontstaan.
- Vervolgens ontwikkelen er zich blaren die lijken op brandwonden. De blaren verdwijnen pas na twee weken.
- Er kunnen littekens ontstaan en de huid kan bruin verkleuren.

De gewone berenklauw, is een vaste plant die 90 tot 150cm hoog kan worden. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gevinde bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. Berenklauw bloeit van juli tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen.
De gewone berenklauw komt veel voor langs dijken, wegen, grasland en in de bossen.
Berenklauw bevat etherische olie met furocoumarinen, als deze stof op de huid komt kan dit onder invloed van zonlicht ontstekingen veroorzaken.
Naast de gewone bereklauw is er ook nog de reuzebereklauw, die een hoogte bereiken van 2,50 meter hoog.
Behandeling van de huid na contact met de bereklauw
- Was direct na het contact met de bereklauw de getroffen lichaamsdelen met lauwwarm water en zeep.
- Indien bereklauw of de sappen van de berenklauw in de ogen zijn gekomen die je deze met veel water uit te spoelen.
- Voorkom nadat je in aanraking bent geweest met de bereklauw dat het getroffen lichaamsdeel aan UV licht (zon, zonnebank) word blootgesteld. De blaren ontstaan namelijk pas nadat het getroffen lichaamsdeel in UV licht is geweest.
- Neem contact op met een huisarts indien grote delen van het lichaam in contact met de bereklauw zijn geweest, of als er blaarvorming is ontstaan.
Teken
Een teek is een klein spinachtig beestje die vooral in bossen, tuinen, heidegebieden en duinen leeft. Ze hebben de voorkeur aan struikgewas en hoog gras. De grote van een teek varieert van een halve millimeter tot enkele millimeters. Het hele jaar door zijn er teken, maar in de maanden mei, juni en juli worden de meeste tekenbeten gemeld. Teken houden van warmte en een hoge luchtvochtigheid.

Een teek is een parasiet, dit wil zeggen dat ze leven van het bloed dat ze opzuigen van een gastheer. Teken sporen hun gastheren op door het verhoogde koolzuurgehalte van uitgeademde lucht, geur, lichaamswarmte, verandering van lichtinval of een combinatie van deze factoren.
Indien je veel in de natuur verblijft dien je jezelf tenminste één keer per dag te contoleren op de aanwezigheid van teken. Een teek loopt vaak nog enige tijd op het lichaam om een geschikt plekje te zoeken voordat hij zich nestelt en bloed van zijn gastheer begint op te zuigen. Hoe langer een teek op het lichaam zit hoe groter de kans is dat je besmet raakt met de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Behandeling van een tekenbeen
Heb je een tekenpincet volg dan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant op.

- Gebruik geen alcohol, jodium of andere middelen voordat je de teek hebt verwijderd.
- Pak de teek met een puntige pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er heel rustig uit.
- Het is niet er als er een stukje van de kop in de huid achter blijft, dit is ongevaarlijk en komt vanzelf uit de huis.
- Ontsmet de wond die ontstaan is na de tekenbeet.
- Noteer datum en de plek bent gebeten door een teek.
Ga naar de huisarts als je een van de volgende klachten overhoud nadat je bent gebeten door een teek;
- Als er binnen drie maanden na een tekenbeet een verkleuring op de plaats van de beet ontstaat.
- Koorts en eventuele spier en gewrichtspijnen in de eerste weken na een tekenbeet.
- Als er gewrichtsklachten, huidklachten, hartklachten of zenuwklachten ontstaan nadat je bent gebeten door een teek.
In de meeste gevallen is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica.
(c) 2023 De Laatste Woudloper.nl