Een aantal weken geleden had ik in een dennenbos een harsmannetje op de grond gevonden, een harsmannetje word veroorzaakt door de harsbuilmot. Deze mot legt zijn eitjes in jonge dennentakken, zodra de rups uitkomt begint hij aan de jonge takjes te knagen waardoor de harsstroom op gang komt. Het hars vormt een goede bescherming voor de jonge rupsen, als de rupsen zijn uitgekomen zit er een gaatje in het harsmannetje.
Ik wilde al langere tijd prehistorische lijm van hars maken, met de vondst van het harsmannetje leek me dit een mooie gelegenheid. Vroeger werd lijm van hars of van berkenpek gebruikt om bijvoorbeeld pijlpunten vast te lijmen aan de pijlschachten. Ik had enkele jaren geleden een stenen hamer gemaakt die had ik stevig vastgezet met een stuk touw, het leek me een mooie gelegenheid om de hamer goed vast te lijmen aan de steel.
Naast hars heb je wat houtskool nodig uit een eerder kampvuur, en een bakje om je hars in te verwarmen. Voordat je begint met het maken van de prehistorische lijm maak je eerst een kampvuur.


Hars alleen plakt erg goed maar als je het zonder enige toevoeging als lijm gebruikt is het te broos en zullen je te lijmen delen weer snel van elkaar loslaten. De ideale samenstelling is één deel fijn gemalen houtskool op twee delen hars.
Vervolgens verwijder ik zoveel mogelijk verontreiniging uit de hars, en maak ik het houtskool zo klein mogelijk. Wil je dit heel secuur doen dan kun je dit met een vijzel doen, en anders kun je met een stukje hout het houtskool op een plankje zo fijn mogelijk proberen te maken.


Inmiddels is het kampvuur al wat getemperd en bestaat het nog voornamelijk uit as en kolen. Doe nu het hars en de fijngemalen houtskool in een bakje, wat bestand is tegen de hitte van de kolen. Heb je geen bakje verwarm dan een platte steen in het vuur en meng daar je hars met de houtskool. Voor het mengen kun je gebruik maken van een stukje hout.




Op een gegeven moment is het hars volledig vermengd met de houtskool en is je prehistorische lijm klaar voor gebruik. Met een stukje hout kun je de lijm op de gewenste plek aanbrengen.
Je kunt het ook af laten koelen en meenemen voor een andere keer. De zojuist gemaakte lijm plakt na afkoelen nauwelijks meer, maar als je hem verwarmt is hij weer keer op keer te gebruiken als lijm.




Deze zelfgemaakte lijm kun je ook gebruiken om er een lekke jerrycan of gat in je kano mee te repareren.
(c) 2023 Delaatstewoudloper.nl en www.woodcraftsurvival.com