Van 24 t/m 27 April 2023 ben ik met mijn gezin naar de vulkaan Eifel geweest om te genieten van een de mooie ongerepte natuur. De vulkaan Eifel ligt in het het Zuidoosten van de Eifel. De vulkaan Eifel is een middelgebergte wat zijn naam dankt aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. In de vulkaan Eifel liggen zo’n 400 vulkanen, de laatste vulkaanuitbarstingen dateren van ongeveer 10.000 jaar geleden. De vulkanen van de Eifel zijn gevormd boven een hotspot. Dit wil zeggen dat vulkanische activiteit niet voorkomt door tektonische plaatbewegingen maar door zogenoemde mantelpluimen. Dit zijn kanalen die het magma vanuit grote diepte naar de aardkost aanvoeren. Tussen de vulkaanuitbarstingen zaten telkens tijdsperiodes tussen de 10.000 en 20.000 jaar. De kans is dus groot dat er in de vulkaan Eifel binnen 10.000 jaar weer een eruptie komt.

Op maandag 24 April kwamen we na een reis van ongeveer 2,5 uur aan in Kronenburg, met mijn gezin verbleven we in een houten vakantiehuisje met uitzicht op de Kronenburgersee. De Kronenburgersee is een stuwmeer met een oppervlakte van 27 hectare dat is aangelegd om de waterhuishouding van het riviertje de Kyll te beheren en om waterrecreatie mogelijk te maken. Door herstelwerkzaamheden na de ernstige overstromingen van juli 2021 is de Kronenburgersee momenteel gesloten voor waterrecreatie. Het waterpeil staat momenteel tenminste 2 meter lager als gebruikelijk.




Om het stuwmeer heen ligt een wandelpad waardoor je optimaal van de prachtige natuur kunt genieten. We zijn hier ook meerder keren per dag naar toe gegaan om een mooie wandeling te maken. Hieronder een aantal van de mooiste foto’s van het stuwmeer.








Via een steil bergpad kom je terecht in het oude Middeleeuwse stadje Kronenburg, wat voor het eerst vermeld word in het jaar 1277. Het kasteel werd in 1794 verwoest door de Fransen. Een aantal kasteelmuren en een gedeelte van een toren is het enige wat er nog van over is. Het kerkje van Kronenburg dateert van 1499, vanaf de ruïne (hoogte 560 meter) heb je een mooi uitzicht over de Kronenburgersee en het Kylltal. Hieronder een afbeelding van kasteel Kronenburg in zijn beste tijd en rechts wat er nog van over is.






Als je naar de vulkaaneifel gaat wil je natuurlijk ook een vulkaan bezoeken, we zijn naar de Arensberg geweest die een hoogte heeft van 561,3 meter. De oude vulkaan stamt uit het Tertiar tijdperk het gestolde lava vormde het gesteente Basalt. Dit Basalt werd al in de vroege middeleeuwen gedolven voor het aanleggen van allerlei bouwwerken. Veel van dit Basalt werd gebruikt voor de versteviging van de afsluitdijk. Via een mijntunnel bereik je ook het binnenste van de vulkaankrater.





Tijdens ons verblijf in de vulkaaneifel was ik dagelijks al om 06:00 op pad om dieren en sporen van dieren te spotten. Ik heb onder andere sporen van reeën, eekhoorns en muizen gezien. Ook kwam ik regelmatig een ree tegen die aan het foerageren was. Hieronder sporen van een ree, als je ze rustig benaderd heb je zelfs de kans om een mooie foto van ze te maken.



Ook een eekhoorn liet zich even zien en langs het stuwmeer vond ik mooie knaagsporen van de eekhoorn.


Op maandag stond er nog geen enkele paardenbloem in bloei langs het stuwmeer, een beetje zon en op dinsdagavond was de zijde waar de meeste zonnestralen komen volledig met paardenbloemen bedekt. Muizen zijn zadeneters en ik vond een holletje met daarbij een uitgeplozen paardenbloem. In de nacht vroor het nog enkele graden, dat is ook goed te zien aan de ijskristalen op de paardenbloem.



De lente is hier ook in volle gang, overal zie je planten in bloei staan en bovenop de berg in een sparrenbos vond ik veel Morieljes. Er zijn tientallen verschillende morieljes die rauw giftig zijn, pas na verhitting zijn ze eetbaar.




Het is onmogelijk om alle mooie foto’s met jullie te delen, ik heb erg genoten van het natuurschoon van de vulkaaneifel.
(c) 2023 DelaatsteWoudloper.nl