Van vrijdag 27 t/m zondag 29 Januari 2023 ben ik samen met Eddy en Leo op wintersurvivalweekend geweest. Een week eerder lag er nog sneeuwdek her en der lagen er nog restjes sneeuw, met een minimumtemperatuur van -4,3 graden mogen we het dan toch een wintersurvivalweekend noemen. Het water in de jerrycan was deels bevroren.

Vrijdag waren we aan het eind van de middag op locatie aangekomen, zoals altijd beginnen we met het opbouwen van ons basiskamp. Bij een basiskamp hoort natuurlijk een kampvuur dus eerst een dode bomen zoeken die in stukken zagen en kloven.




De gemiddelde temperatuur lag vrijdag rond de 5 graden, toen ik zaterdagochtend wakker werd lag er dan ook bijna geen sneeuw meer. Indien je in een echte overlevingssituatie terecht komt kun je sneeuw smelten, het smeltwater kun je dan gebruiken als drinkwater. Wil je sneeuw gebruiken voor drinkwater zorg er dan voor dat je alleen helder wit sneeuw gebruikt. Indien de kleur niet helder wit is het mogelijk vervuild met urine, uitwerpselen of andere ziekmakende stoffen.
Je kunt niet zomaar een pannetje met sneeuw vullen en dit op het vuur zetten. De onderste laag sneeuw zal dan smelten en het smeltwater wordt dan geabsorbeerd door de sneeuw erboven waardoor er een holte tussen de bodem van het pannetje en de sneeuw ontstaat. Deze holte zorgt voor een isolerende laag tussen pan en sneeuw, hierdoor komt de warmte van het vuurtje niet bij de sneeuw terecht. De kans bestaat dat de temperatuur dermate hoog word dat je pannetje smelt.
Beter is om een klein beetje sneeuw in het pannetje te doen en pas meer sneeuw toe te voegen als het beetje sneeuw gesmolten is.





Eddy en ik zijn vaak bezig met het uitproberen van allerlei survival en bushcraft projecten. Leo is onze veldkok en zorgt ervoor dat de motor blijft draaien. Natuurlijk koken we op een weekend uitsluitend op een houtvuur. Het koken is bijna een dagtaak, er staat bijna continu een keteltje water op voor koffie/thee en de groentes voor de soep worden dan ook vers gesneden.





Bij koudweer survival hoort natuurlijk een kampvuur voor je onderkomen, ieder weekend maak ik gebruik van een ander type onderkomen. De ene keer maak ik een onderkomen van natuurlijke materialen, een andere keer gebruik een tarp en deze keer leek het me leuk om gebruik te maken van een vistent.
Een standaard vistent is een koepel die aan de voorzijde open is, dus ideaal om er een reflectorvuur voor te maken. Een reflectorvuur is niets anders dan een scherm dat je aan één zijde van je kampvuur maakt, aan de andere zijde van het vuurtje is dan de opening van je tent of onderkomen. Met een reflectorvuur benut je veel meer warmte van je vuurtje, de hitte die normaal het bos in gaat word nu door de reflector teruggekaatst richting de tent. Ik had een warmtebeeldcamera bij me in de tent was het 14 graden boven nul terwijl het buiten rond het vriespunt was.









Een reflector maak je door 4 palen in de grond te slaan, hiertussen leg je boomstammen met mos of modder kun je de reflector helemaal dicht maken zodat hier geen warmte doorheen kan glippen.








Leo had ergens een afbeelding gezien van een paal waarin een sleuf is gezagen, in de sleuf komt de steel van de bakpan. Door zijn eigen gewicht blijft de pan dan boven het vuur. We moesten dit natuurlijk even testen en zie hier het resultaat.

Het was weer een geslaagd weekend waarin we veel hebben gebouwd, uitgeprobeerd en nieuwe materialen hebben getest. Helaas is het onmogelijk om alle foto’s te posten.
(c) 2023 by De laatste woudloper.nl