Vandaag weer met Eddy op pad geweest in het Heumens bos, ik had een jungle poncho meegenomen welke ook door de Nederlandse special forces worden gebruikt in Suriname voor de jungle training. Veel planten en bomen hebben scherpe stekels, vandaar dat de jungle poncho van dikker en steviger materiaal is gemaakt dan de standaard poncho’s. In tropische en sub tropische gebieden kun je beter van de grond af slapen, hiermee voorkom je dat hordes insecten, schorpioenen, spinnen en slangen die veelal op de grond leven je slaapzak zien als een lekker warm nestje.



Indien je er zeker van bent dat het droog blijft is het niet perse noodzakelijk om een afdak boven je hangmat te maken. Maar een dak boven je hoofd geeft naast bescherming tegen de elementen ook een huiselijk gevoel. Een dak boven je hoofd bied ook enige bescherming tegen vallende vruchten en kleine takken die uit de bomen naar beneden vallen.
Een poncho is veelzijdig, doe je hem over je hoofd aan dan kun je hem gebruiken om jezelf tegen een flinke regenbui te beschermen. Je kunt hem als je de muts stevig dichtknoop ook gebruiken als tarp of om er een drijfpakket mee te maken. Wij gebruiken hem vandaag als tarp boven de hangmat.







Op een dag hike neem ik altijd een standaard uitrusting met me mee, waarvan de samenstelling is afgestemd op de tocht die ik maak. Vandaag had ik een poncho en een hangmat in de rugzak zitten daarnaast heb ik ook altijd een vaststaand mes, een veldfles met beker, een vouwzaag en een custom made EHBO set in een sealbag in de rugzak zitten. Op de man draag ik altijd een leatherman of Zwitsers zakmes en een firesteel. Met deze uitrustingstukken kan ik bijna iedere noodsituatie het hoofd bieden zonder dat ik veel tijd kwijt ben met improviseren.


Naast een aantal belangrijke uitrustingstukken is kennis en doorzettingsvermogen het allerbelangrijkste. Bijna alle uitrustingstukken zijn in een primitieve variant na te maken, hier is wel enige kennis en veel doorzettingsvermogen voor nodig. Het is de pré historische mens en de Neanderthaler immers ook gelukt.
Aan de rand van het bos staan veel bosbessen struiken, de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) is een vaste plant behorende bij de heide familie die 15 tot 60 cm hoog kan worden. De blauwe bosbes komt voor op het Noordelijk halfrond in gematigde en subarctische gebieden. Het koste mij slecht enkele minuten om een handvol blauwe bosbessen te plukken. Bosbessen bevatten veel Vitamine C, Vitamine K, vezels en antioxidanten.





Op de terug kwamen we nog een omgewaaide boom tegen die wel 30 meter hoog is geweest, de boomwortels staken enkele meters boven de bosbodem uit. Door twee stevige takken in het zand tussen de wortels te steken en hier vervolgens een poncho of tarp overheen te spannen creëer je in minder als 10 minuten een wind en waterdicht onderkomen.







Op een andere plek lag een jonge boom die op een 0,8 meter hoogte was omgeknakt, ook hier is in minder als 10 minuten een lean to shelter van te maken. Zorg er wel voor dat de poncho of tarp aan de windzijde word geplaatst.





Het was weer een leuke wandeling waarin we enkele variaties van soorten onderkomens met poncho’s hebben laten zien. Ik hanteer het liefst het KISS principe, KISS staat voor (Keep It Simple Stupid).
(c) 2023 de laatste woudloper.nl