Op 3 April 2022 ben ik met Eddy gaan wandelen in het Heumens bos bij Nijmegen, in het verleden zaten de Romeinen hier in de buurt gelegerd.
Na een aantal weken met temperaturen die je pas later in het voorjaar verwacht, is de wind vanuit het ZuidWesten naar het Noorden gedraaid. Dit bracht wat kouder weer vanuit het Noorden naar ons toe. Op 1 April lag er in het Noord Nederland 10-15cm sneeuw en op hjet moment dat ik dit artikel schrijf word er in Winterswijk een toch op natuurijs geschaatst.
Middenin het bos is een diepe waterput gegraven met als doel de Romeinse soldaten te voorzien van drinkwater, we hadden al langer het idee om abseilen te demonstreren waarbij je alleen de beschikking hebt over een klimtouw. Deze waterput is hier een ideale lokatie voor.
De getoonde methode werd vroeger gebruikt toen er nog geen moderne klimgordels beschikbaar waren, maar is nog steeds betrouwbaar en effectief. Alleen een klimgordel is veel comfortabeler. Om te voorkomen dat we later weer naar boven moeten klimmen om he touw los te maken gebruiken we het touw dubbel, en slaan we het om een boom heen.
Het touw moet ook lang genoeg zijn om de onderzijde van de afdaling veilig te kunnen bereiken. Deze abseilmethode kun je ook gebruiken voor vertikale wanden, maar om de techniek onder de knie te krijgen kun je eerst met wat minder steile wanden beginnen met oefenen.
Zorg voordat je gaat klimmen of abseilen je een gedegen instructie krijgt van een kliminstructeur. Dit omdat het onjuist gebruik van klimuitrusting en het niet correct zekeren van je veiligheidslijnen voor dodelijke ongevallen kan lijden.
Als natuurliefhebbers proberen we de dieren te spotten zonder dat ze ons zien of ruiken, tegenwoordig zijn hier allerlei 3D gecamoufleerde petten en camouflagekleding als Ghillie suits voor in de handel die ervoor zorgen dat je opgaat in de natuur.
Als woudloper ben ik altijd op zoek naar drinkwater, voedsel en onderkomens. Door goed op te letten zie je vaak plekjes waar regenwater zich verzamelt kan hebben. Zoals een holte in de oude beukenboom.























(c) 2007-2022 De laatste woudloper