Twee weken geleden vroeg ik aan ik Leo (mijn schoonvader) of hij het leuk vond om met vaderdag een stuk te gaan kanovaren. Voor Leo was het bijna twee jaar geleden dat hij was wezen kanovaren, de laatste keer dat hij meeging had ik de oude Coleman nog.
Vanmorgen eerst de kano opgehaald en daarna Leo thuis opgehaald, vervolgens naar een van onze bekende opstapplaatsen aan de Dommel gereden om daar de boot te water te laten. Na een periode van droogte zijn er vanuit het Zuid Westen dan eindelijk wat buien op komst. Dat de buien er komen merk je aan de natuur, de insecten zitten laag en zijn vervelend.



Libellen jagen op insecten deze hebben we dan ook honderden gezien soms wel tientallen vlak bij elkaar. Ondanks het legertje libellen waren er nog voldoende dazen, ze waren extra vervelend en alle delen die onbedekt waren met kleding moesten het ontgelden. Zowel Leo als ik hebben tientallen dazenbeten opgelopen.

We hebben veel (jonge)meerkoeten, reigers, ijsvogeltjes en rietzangers waargenomen. Ook een paartje gele kwikstaarten liet zich nog even zien. Ik vaar alle seizoenen in dit gebied, en iedere keer ziet het er toch weer anders uit.





Naast een hoop vogels en insecten hebben we natuurlijk ook een hele hoop bloemen en planten gezien, op de afbeelding hierboven de witte bloemen van het pijlkruid. De paarse bloem heet kattenstaart en uit de waterleliefamilie de gele plomp. De wortels van de gele plomp zijn mits je ze goed kookt eetbaar, in rauwe toestand zijn ze giftig.

Na een uurtje varen hebben we de kano even aan de kant gezet om wat te drinken, Leo was zeer te spreken over deze boot. Hij is inderdaad een stuk sneller als de oude Coleman die ik de bijnaam “Tank” had gegeven omdat hij log en onverwoestbaar was. Omdat we voor op schema lagen hebben we een extra stukje gevaren. In totaal hebben ze zo’n drie uurtjes gevaren.


Op sommige stukken van de dommel waar het water minder hard stroomt vind je eendenkroos. Eendenkroos is eetbaar en bevat veel eiwitten en is in een overlevingssituatie een hele goede vleesvervanger, tevens groeit het in rap tempo. Er zijn verschillende soorten eendenkroos, sommige komen alleen voor in zoet water, andere ook in brakwater.

Aan het einde van de tocht begon het een een beetje te regenen wat voor extra verkoeling zorgde, de volgende keer dat Leo meegaat zullen we naar een andere mooie plek gaan waar we al lang niet meer zijn geweest.
(c) 2023 Delaatstewoudloper.nl