Als je mijn website in de gaten houd zal het je niet ontschoten zijn dat ik met een cursus paddenstoelen herkennen bezig ben. Deze cursus word gegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), de cursus bestaat uit 13 lesweken met een studiebelasting van tussen de 80 en 120 uur. Voor deze cursus moet je natuurlijk regelmatig het veld in om opdrachten te maken die je vervolgens instuurt. De opdrachten worden dan door een van de mycologen beoordeeld.
Eddy mijn survivalmaatje en hobbyfotograaf komt met enige regelmaat in het Heumensoord, omdat de grond en de omstandigheden anders zijn dan in de heide omgeving waar ik vaak kom, Groeien er ook weer hele andere paddenstoelsoorten. We zijn vandaag meer als 15 verschillende paddenstoelensoorten tegen gekomen hieronder vind je een aantal van de opvallendste.
Mycorrhiza
Als schimmels via de wortels van planten of bomen samenwerken noemen we dit Mycorrhiza, de plant krijgt bijvoorbeeld mineralen die de schimmel uit de bodem haalt. In ruil daarvoor krijgt de schimmel suikers terug. Een samenwerking tussen twee organismen noemen we symbiose. Paddenstoelen die samenwerken met bomen zijn onder andere Vliegenzwam, eekhoorntjesbrood, parelamaniet en de gewone krulzoom.
Links een gewoon krulzoom en in het midden een jonge parelamaniet en rechts een volwassen parelamaniet.
Saprotroof
Schimmels die dood hout, dode bladeren of stengels afbreken noemen we saprotroof. Als er geen schimmels waren die dit konden doen zou de wereld vol liggen met hout en bladeren. Paddenstoelen die dood materiaal afbreken zijn onder andere het zwavelkopje en de Gewone Oesterzwam.
Links stekeltrilzwam en rechts geweizwam dat dood hout afbreekt.
Parasiet
Schimmels die op levende organismen groeien ten koste van de gastheer noemen we parasiet. Een parasitaire schimmel valt vaak verzwakte op beschadigde bomen aan. Uiteindelijk zal de boom sterven. Enkele veelvoorkomende parasitaire paddenstoelen zijn; Zwavelzwam, reuzenzwam en sobere honingzwam.
Hierboven sombere honingzwam welke witrot veroorzaakt bij levende bomen, de boom zal hier uiteindelijk door afsterven.
Determineren
In Nederland zijn er meer als 6000 paddenstoelensoorten, het is onmogelijk om al deze paddenstoelen uit je hoofd te leren. Een paddenstoelkenner herkent wel vaak de groepen waar een gevonden paddenstoel onder valt. Om een soort op naam te brengen word de paddenstoel binnenste buiten gekeerd. Onder andere vorm, structuur, geur, smaak en kleur worden genoteerd. Middels een determinatiesleutel kan men in de meeste gevallen een paddenstoel determineren. Voor sommige soorten die erg op elkaar lijken is microscopisch onderzoek noodzakelijk.
Hierboven voor het determineren van paddenstoelen is een goed veldonderzoek noodzakelijk. De paddenstoelkenner (Mycoloog) zal een paddenstoel opensnijden om het binnenste van de paddenstoel te onderzoeken op kleurverandering, geur, structuur etc.
Substraat
Om een goede determinatie te kunnen uitvoeren dien je ook het substraat waar de paddenstoel op staat te noteren. Denk hierbij aan gras, boomstam, bladeren, humus etc. Probeer ook te achterhalen van welke boom het hout of de bladeren is waar de paddenstoel op staat.
Links een Spekzwoerdzwam en rechts een paddenstoel waar schimmeldraden aan zitten.
Links amethistzwam en rechts een grote stinkzwam.
Hierboven de echte tonderzwam, die onze voorouders ook gebruikten om met behulp van een vuursteen met vuurslag een kampvuurtje te maken.
Ik heb inmiddels genoeg bruikbaar materiaal om de cursus af te ronden, het was erg makkelijk dat Eddy veel paddenstoelen wist te vinden. Velen komen jaarlijks op ongeveer dezelfde plek terug.
(c) 2024 Delaatstewoudloper.nl