In Maart begint de lente, een tijd waar veel dieren in de natuur weer naar uit kijken. Vogels zijn al druk bezig met het vinden van een partner. De specht laat van zich horen en de kraaien verzamelen allerlei bouwmaterialen voor het nieuw te bouwen nest. Als de temperatuur boven de 10 graden komt beginnen bomen en planten weer te groeien, dit is goed te zien aan de knoppen die uitschieten.
De maand Maart is een echte overgangsmaand, er zijn dagen waar de temperatuur boven de 18 graden uitkomen, maar ineens is het 10 graden kouder waarbij veel wind, hagel en sneeuw vrij gewoon kunnen zijn. Daarom zegt men ook wel eens “Maart roert zijn staart”.
Vandaag ben ik met Eddy naar een heidegebied geweest, het weer wisselde af van zonnig naar korte regenbuien met een flinke West-Zuid-Westenwind kracht 5.


In mijn EHBO uitrusting heb ik militaire brancard zitten, het leek me een leuk idee om deze brancard als basis te gebruiken om er een veldbedje van te maken. Er waren onlangs wat onderhoudswerkzaamheden aan het bosgebied geweest waardoor er een hele stapel met pas omgehakte dode dennenbomen lag. Twee van deze stammen hebben we van de zijtakken ontdaan en zijn de basis voor het veldbed.




Deze twee rechte stammen hebben we over de sloot heen gelegd, de stammen gaan daarbij door de lussen van het brancard heen. Piketpaaltjes zorgen ervoor dat de stammen op zijn plek blijven liggen.



Nu alles op zijn plek ligt is het tijd om het veldbedje daadwerkelijk te testen, je komt er dan meteen achter hoeveel rek er op nylon zit. Hoewel alles een flink stuk inzakt moet ik bekennen dat het heerlijk ligt. Wil je ruimte besparen door een noodbrancard mee te nemen in plaats van een matje dan is het zeker de moeite waard. Indien je de grond raakt dien je een isolatiemateriaal eronder te leggen omdat je anders nog veel warmte verliest.


Als woudloper ben ik ook erg geïnteresseerd in de trappers en mountainmen. Deze Noord Amerikaanse pelsjagers die leefde van de 17e tot begin 20e eeuw gingen weken, soms zelfs maanden op pad om in de wildernis dieren te vangen voor hun vachten. Deze vachten werden vervolgens naar Europa verscheept waar ze veelal werden gebruikt om er kleding van te maken. De trappers en mountainmen wisten hoe ze konden overleven in de ruige en onbegaanbare Noord Amerikaanse natuur.
De naam trapper komt van de vallen die ze vaak gebruikten om dieren te vangen, trap is het Engelse woord voor val. Voor demonstratiedoeleinden heb ik een aantal Franse rattenvallen aangeschaft om zo het principe weer te geven. Het is in Nederland en veel andere landen niet toegestaan om dieren te verwonden of te vangen met vallen. Daarom hebben we na het maken van de Foto’s de vallen weer opgeruimd.




Het is leuk om dieren en mensen te observeren, een 3D camouflagepak is daarbij een leuk hulpmiddel zodat je zelf niet word gespot. De bladeren en het camouflagemotief zorgen ervoor dat je nauwelijks opvalt.


Deze veldfles met aluminium beker heeft een nostalgische look, met vintage lijkende materialen voel je jezelf nog meer thuis in de natuur.

Het was weer een leuke wandeling door het onstuimige weer, sommige mensen spreken van slecht weer. Ik zie het anders “Slecht weer bestaat niet, het is soms anders als je had gehoopt”.
(c) 2023 Delaatstewoudloper.nl