Juli was een natte maand en Augustus begint ook met veel regen, veel mensen worden er chagrijnig van maar Eddy en Michel vinden het wel wat hebben. Het is zoiezo een stuk rustiger in de bossen en dat komt de “terug naar de natuur ervaring” ten goede. Door al het vocht en de temperaturen van rond de 20 graden zijn er voor opvallend veel paddenstoelen te zien, normaal begint dit pas medio september.


Natuurmonumenten is weer druk bezig geweest met het omzagen van uitheemse soorten zoals de Amerikaans eik en de vogelkers. Zelf vind ik het zonde om een mooie oude Amerikaans eik om te zagen omdat hij hier volgens de ecologen niet hoort, pure bomendiscriminatie. Veel bomen en planten die hier nu volop groeien en wel geaccepteerd worden komen van nature uit Zuid-Europa, ze zijn met de Romeinen meegekomen als voedsel of andere toepassingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het zevenblad en de kastanjeboom.
Ik wilde nog enkele eiken haringen maken voor bij mijn tarp, als bushcrafter is het leuk om zelf je uitrustingstukken te maken. Van een omgezaagde Amerikaanse eik heb ik enkele duimdikke takken op een lengte van ca 30cm afgezaagd. Dit is overigens ook een leuke oefening om te leren omgaan met een mes. Deze zal dan ook bij de workshops die ik geef zeker aan bod komen.





Als je de haringen wilt bewaren is het aan te raden om eerst de schors te verwijderen, je kan ze als ze klaar zijn met lijnzaadolie behandelen. Zo gaan vele jaren mee.




Takken van een boom lopen bijna altijd een beetje taps toe, om splinteren te voorkomen bij het inslaan van de haringen dien je de bovenzijde (dikste kant) te voorzien van een schuin kantje.




De dunste kant van de takken voorzie je van een punt, dit mag een mooie ronde punt zijn maar een punt in vier delen voldoet ook prima.




Om te voorkomen dat de scheerlijn van je haring afglijden maak je op 2 cm afstand van de bovenzijde een inkeping. Als je alle vier de haringen hebt gemaakt kun je ze met lijnzaadolie behandelen.

Ondanks de vele regen hebben we toch een leuke wandeltocht gemaakt, als buitenmens maakt het ons niet uit wat voor weer het is.
(c) 2023 Delaatstewoudloper.nl en www.woodcraftsurvival.com