Veel mensen denken bij het begrip survival meteen aan het vinden van drinkwater of het verzamelen van voedsel. De kans dat je in een gematigd klimaat binnen 72 uur bezwijkt aan onderkoeling is vaak groter dan dat je bezwijkt aan uitdroging. Het is daarom belangrijk om nadat je gestrand bent zo snel mogelijk bescherming te zoeken tegen de elementen van de natuur.
Wij kwamen een omgewaaide boom tegen die we als basis voor ons noodonderkomen hebben gebruikt. Voordat we één zijde dichtmaken met takken dien je eerst te bepalen waar de wind vandaan komt, je dient namelijk de kant waar de wind vandaan komt dicht te maken.






Tegen de omgevallen boom plaats je zo dicht mogelijk tegen elkaar takken. Om doorregenen te voorkomen dien je de takken onder een hoek van 45 tot 60 graden te plaatsen, vervolgens breng je een dikke laag (minimaal 15cm) bladeren aan om je onderkomen wind en regendicht te maken. We hebben naast bladeren ook grote stukken schors gebruikt van de omgevallen boom.
Veel warmte verlies je door direct contact met de koude grond, het is daarom raadzaam om een dikke laag sparrentakken of droog gras op de grond te leggen.

Ook als een dergelijk onderkomen niet 100% waterdicht is geeft het een huiselijk gevoel wat weer goed voor het moreel is.
Via marktplaat had ik een 70 jaar oude SEB bikini spiritus brander gekocht, aan een dergelijk brandertje kan niet veel kapot en hij werkt nog net zo goed als hij in de jaren 50 deed.






Eddy had thuis een vuurboor set gemaakt, deze methode van vuur maken hadden wij nooit eerder uitgetest. Het duurde even voor we de techniek onder de knie hadden maar ik moet zeggen het is een stuk minder vermoeiend als de vuurboog. Als je de spindel voorziet van een stukje steen of metaal kun je de set ook gebruiken als primitieve boormachine, uiteraard zullen we dit nog uittesten.








Hoewel de temperatuur vandaag op de 28e oktober boven de 20 graden is, zit de natuur al in herfstmodus. De verscheidenheid aan kleuren en paddenstoelen vertelt ons dat de winter weer in aantocht is.










(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl