Als bushcrafter heb ik al jaren de interesse in het determineren van diersporen, in de loop der jaren zelf hierover al veel geleerd. Maar ik miste de diepgang over bepaalde onderwerpen. Zoals het verschil tussen stap, draf en galop. Hoe kun je dit nu zien. En hoe zie ik aan een prent of het van een linker, rechter, voor of achtervoet is. Als er 4 bij elkaar staan lukt me dat meestal wel… maar soms heb je maar slechts een gedeelte van een prent.
Ik wist dat Weylin hierin cursussen verzorgt, dus toch maar weer eens op de website gekeken, wat me altijd tegen heeft gehouden is een lange autorit voor een paar uurtjes. Ik besteed mijn tijd liever in het bos als dat ik op de weg zit. Tot mijn grote verbazing is er een online cursus diersporen en spoorzoeken ontwikkelt, even de omschrijving over de inhoud doorgelezen. Dezelfde onderwerpen als die van de reguliere cursus worden behandelt, ik werd meteen enthousiast. Na enkele dagen zat het idee van de online cursus nog steeds in mijn hoofd. Mijn vrouw zei tegen me “je wilt dit al zolang, je moet het gewoon gaan doen”.
Op 30 mei 2022 heb ik me in de avond ingeschreven, het lesmateriaal is meteen toegankelijk. Het lesmateriaal bestaat uit stukjes theorie aangevuld met films die Jeroen Kloppenburg van Weylin Tracking zelf heeft gemaakt. De uitleg is duidelijk en voor iedereen makkelijk te begrijpen. Het lesmateriaal is onderverdeeld in 10 hoofdstukken, welke weer onderverdeeld zijn in verschillende lessen met een opdracht. Ieder hoofdstuk bevat één of meerdere online testen zodat je kunt controleren of je de theorie ook hebt begrepen.
In de eerste lessen leer je wat je allemaal nodig hebt als spoorzoeker zoals; Veldgidsen, notitieboek, potlood, meetlint, verrekijker en prikkers. Deze prikkers worden gebruikt om een spoor beter inzichtelijk te maken. Maar je leert ook technieken om jezelf geruisloos voort te bewegen en hoe je sporen kunt vinden. Heel interessant vind ik dat je aan de vogels in je omgeving kunt merken of er daadwerkelijk gevaar in de buurt is.
In de vervolglessen leer je het herkennen van loopsporen, een goede oefening hiervoor is een gevonden prent na te tekenen. Door het natekenen zie je de bijzondere kenmerken van een prent ook beter, waardoor je in het vervolg ook veel sneller zult zien van welk dier een specifieke prent is.
Een spoorzoeker is iemand die zich kan inbeelden hoe een dier zich heeft verplaatst en wat hij heeft gedaan, daarbij is het belangrijk dat je de gangen en de typische prenten die een bepaalde gang achterlaat herkent. De meest voorkomende gangen zijn stap, draf en galop maar hier zijn ook weer variaties op zoals de scheve draf bij hondachtigen en de pronk bij herten. Met een meetlint kun je opmeten wat de afstand tussen de prenten is die de poten hebben achtergelaten, met deze afstand kan je als spoorzoeker dus zien hoe snel het dier heeft gelopen.
Een spoorzoeker kijkt niet alleen naar loopsporen, maar ook naar vraatsporen, uitwerpselen, krab of veegsporen. Ook onze neus is een belangrijk hulpmiddel bij het vinden van een dierspoor. Dieren zoals wilde zwijnen laten een duidelijke varkenslucht na wat je als spoorzoeker op het goede spoor kan zetten.
Bij het spoorzoeken denk je vaak niet na over de sporen die insecten, amfibieën en reptielen achterlaten, er worden tal van voorbeelden gegeven waarmee je gefascineerd raakt van de dierenwereld.
Nadat je alle modules hebt afgerond dien je de eindtest nog te maken, als je ook deze met een goed gevolg hebt afgerond ontvang je een certificaat.
Je mag zo lang over de cursus doen als je zelf wilt, in 15 dagen heb ik de cursus afgerond. Het ingezonden huiswerk word snel door het team beoordeeld aangevuld met een hoop extra tips die je helpen een betere spoorzoeker te worden.
Ik heb veel geleerd van deze cursus en kan hem dan ook iedereen aanraden, je moet zelf wel consequent zijn om ook daadwerkelijk naar de natuur te gang en actief naar sporen te zoeken.
Voor meer info kun je het beste naar de website van Weylin tracking gaan https://www.diersporencursus.nl/
Hieronder een aantal foto’s van mijn opdrachten en de foto’s van de sporen die ik tijdens de cursus heb gevonden.



















(c) 2007-2022 De laatste woudloper