Een fakkel maken

n de tijd van de pelsjagers hadden de mensen nog geen olielampen of elektrische zaklampen, al het licht wat men toen voor de avond voor handen had kwam van een kampvuur, een kaars of een fakkel. Het nadeel van een kampvuur is dat je het niet met je mee kunt nemen als je 's nachts een tocht moet maken, en het grote nadeel van een kaars is dat het maar weinig licht geeft en nogal snel uitwaait in de buitenlucht. Het grote voordeel van een fakkel is dat hij gemakkelijk mee te nemen is tijdens een tocht, hij veel licht geeft en dat hij redelijk lang brandt.

Een fakkel is in feite niets anders dan een houten stok, waar aan de bovenzijde een lap omheen gewikkeld zit. Deze lap werd vervolgens ingesmeerd met dierlijk vet (reuzel) of met pek (teer van dennenbomen). Tegenwoordig heb je allerlei moderne brandbare stoffen waarin je de lap mee kunt insmeren.

 
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van verschillende typen fakkels.
 
Fakkel gemaakt van een lap stof gedrenkt in vloeistof
Zoek een rechte stevige stok van ongeveer één meter lang die lekker in de hand licht.

Vervolgens neem je een stuk stof van 100% katoen of een stuk jutte dat tenminste 60cm lang is en 30cm breed is.

(wees er zeker van dat het stuk stof van 100% natuurlijk materiaal is, veel hedendaags textielsoorten bevatten kunststof vezels die ernstige brandwonden kunnen veroorzaken doordat deze kunststoffen bij verhitting smelten en naar beneden druipen)

Wikkel dit stuk stof stevig om één uiteinde van de stok. Je kunt dit stuk stof met een paar spijkers vastslaan in de stok of je wikkelt het stuk stof met ijzerdraad stevig vast.

Smeer de lap die om de stok gewikkeld zit in met een brandbare stof. Vroeger gebruikte ze hiervoor reuzel of pek.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende brandbare stoffen die je kunt gebruiken om er een fakkel mee te maken lampenolie is hier uitermate geschikt voor. Om een nog beter resultaat te krijgen kun je de fakkel een aantal uren op zijn kop in de olie laten staan, zo heeft de lap de tijd om zich te verzadigen met de brandbare stof.

Je hoeft de fakkel nu alleen nog maar aan te steken.

Het is verstandig om de fakkel een beetje schuin naar voren gericht te houden, hiermee voorkom dat evt. brandende stukken fakkel op je hand of arm terechtkomen.

Fakkel gemaakt van schors, takjes en hars
Stap 1

Zoek een rechte stok van ongeveer één meter lang en een diameter van ongeveer 5cm.

Maak aan één zijde van de stok twee inkepingen in een kruisvorm, deze inkepingen moeten ten minste 10cm diep zijn.

Vervolgens stop je dunne droge takjes onderaan in de inkepingen, hierdoor zullen de inkepingen open blijven staan.

Nu kun je allerlei brandbaar materiaal in de inkeping stoppen. Denk hierbij aan berkenschors, droge takjes, droge bladeren, hars.
Stap 2

Vul de beide inkepingen helemaal op met brandbaar materiaal, zorg ervoor dat je aan de bovenzijde licht ontvlambaar materiaal stopt (tondel).
Stap 3

Je kunt nu de fakkel aansteken. Het kan even duren voordat de fakkel goed brandt, maar als de fakkel eenmaal goed brand kan hij bijna niet uitwaaien.
Stap 4

Je kunt de fakkel nu meenemen om bijvoorbeeld een grot te verkennen. De brandtijd van de fakkel hangt af van de keuze van het brandbaar materiaal, en de hoeveelheid brandbaar materiaal in de fakkel.

Je kunt aannemen dat hoe dieper de inkepingen van de fakkel, hoe langer de fakkel zal branden.(meer brandbaar materiaal)

Heb je voor een langere tijd licht nodig dan kun je meerder fakkels maken, je steekt dan de nieuwe fakkel aan als de andere bijna is opgebrand

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl