Vissen vangen in een wak van een meer of rivier
In de poolstreken is vis vangen misschien wel één van de gemakkelijkste manieren om aan voedsel te komen. Je kunt vis vangen door eerst een gat in het ijs te zagen of te hakken. Zoek een rivier of een meer waarvan het ijs tenminste 5cm dik is, dan kun je er van uitgaan dat het ijs sterk genoeg is om je gewicht te dragen.

Het voordeel van een gat zagen ten opzichte van een gat te hakken is dat je de structuur van het ijs nauwelijks verzwakt, met hakken loop je het risico dat het ijs gaat scheuren en dat het zijn sterkte verliest.

Gebruik verder om te vissen een haakje dat verzwaard is met een loodje en doe een stukje aas aan het haakje, zorg ervoor dat het haakje zo'n 5cm boven de bodem hangt. Beperk het vissen niet tot slecht één gat, maar maak meerdere gaten op verschillende plaatsen in het ijs dit zal uw vangkansen aanzienlijk vergroten.
Hak een gat in het ijs met een doorsnede van tenminste 30cm.
Zoek een rechte stok die twee maal zo lang is als het gat breed is, en zoek een stok met een zijtak die je kunt gebruiken als haak. (zie Afbeelding) Bevestig vervolgens aan de onderkant van de haak met een stevige knoop een vislijn.
Leg de rechte stok over het midden van het gat, laat vervolgens de vislijn in het midden van het gat zakken en bevestig de haak nu aan de rechte stok.
Om dichtvriezen van het gat te voorkomen kun je sparrentakken rond je vislijn in het gat steken.
Nu kun je je vislijn een nacht laten staan zonder dat het gat helemaal dichtvriest.
Controleer de volgende ochtend je vislijnen, verwijder eerst de sparrentakken alvorens de lijn op te halen.
De meest eenvoudige manier om te wakvissen is door een gat in het ijs te hakken met een doorsnede van tenminste 30 centimeter. Plaats een stevige stok die tenminste twee keer zo lang is als het gat breed is over het gat. Bevestig in het midden van deze stok uw vislijn met een stevige knoop.
De volgende methode vergt iets meer werk maar je kunt dan vanaf een afstandje al zien of je een vis gevangen hebt. Ook hier hak of zaag je een gat van tenminste 30cm in doorsnede in het ijs. Zoek twee stokken die tenminste twee keer zo lang zijn als het gat breed is.

Maak de twee stokken nu in het midden aan elkaar vast met behulp van een kruissjorring.
Er heeft zich nu een kruis gevormd. Maak nu een stuk doek dat een andere kleur heeft dan zijn omgeving vast aan één uiteinde van een van de twee stokken.

Er is nu een vlaggenstok ontstaan, bind aan de andere zijde van de stok waar de vlag aan vast zit uw vislijn met een stevige knoop vast. Hang het vislijn middenin het gat en leg de vlaggenstok plat op het ijs.
Als u een vis heeft gevangen dan zal de vlag rechtop komen te staan

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl