Zelf zeep maken

Het is soms even zoeken, maar de natuur heeft bijna overal een oplossing voor. Zo kun je in de natuur ook alternatieven voor zeep vinden. Natuurlijke materialen die saponine bevatten (zeepstof) kunnen gebruikt worden als bushzeep.

Je kunt (hout) as van je kampvuur vermengen met water en dit als zeep gebruiken, gebruik je deze zeep te vaak dan kunnen je handen droog worden.

  Zeep uit paardenkastanjeblad
Een paardenkastanje ook wel wilde kastanje genaamd, is een breed groeiende loofboom die wel 20 tot 25 meter hoog kan worden.

De Paardenkastanje is te vinden op het Noordelijk halfrond.

De bladeren groeien aan een lange bladsteel in een handvorm en bestaan uit 5 tot 7 kleinere blaadjes.

De bloemen zijn wit of roze en groeien in opvallende piramidevormige pluimen.

De vrucht van de paardenkastanje is niet eetbaar. Maar we kunnen het blad wel gebruiken om er een goede bushzeep van te maken.

Als je het blad van de paardenkastanje in warm water stampt zal de aanwezige zeepstof uit het blad vrijkomen. Hierdoor krijg je zeepwater wat een licht ontsmettende werking heeft.

Saponine is de werkzame zeepstof zie zich in het blad van de paardenkastanje bevindt.

  Zeep maken van zeepkruid
Het zeepkruid is een overblijvende plant die tot 70cm hoog kan worden. De bladeren zijn langwerpig en staan tegenover elkaar.

Zeepkruid bloeit van mei tot september, er ontstaan dan roze bloemen die met 5 tot 10 bloemen in een scherm of tros gerangschikt zijn. De bloem bestaat uit 5 kroonbladeren en de roodachtige kelkbladeren zijn tot een buis vergroeid.

Zeepkruid kun je in het wild vinden van het zuiden van Europa tot in het westen van Siberië. In Nederland in parken, tuinen en verwilderd op industrieterreinen, wegbermen  en langs slootkanten.

De plant bevat de natuurlijke zeepstof saponine, door de bladeren in water te kneuzen komt de saponine vrij.

Neem een handvol bladeren en wrijf deze in uw handen met wat water u zult zien dat het water in combinatie met de gekneusde bladeren gaat schuimen. (zeep)

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl