Een jas isoleren met lisdoddenpluis
Het komt geregeld voor dat  mensen tijdens een meerdaagse hike in de problemen komen, dit kan komen omdat ze tijdens een rivieroversteek hun rugzak verliezen.
Maar in het hoge noorden en de bergen kan het mooie zomerse weer ineens omslaan in een sneeuw of hagelbui met temperaturen rond het vriespunt. Door slechte voorbereiding is die zomerjas toch ineens aan de koude kant, maar gelukkig heeft de natuur bijna overal een oplossing voor.

Het is algemeen bekend dat stilstaande lucht de beste isolator is, dus als we de isolatiewaarde van de jas willen verhogen zullen we de jas moeten opvullen met materiaal dat lucht vasthoudt. Een oud indiaans gebruik is om lisdoddenpluis in de voering van kleding te stoppen, in deze rubriek laten we je zien hoe je de isolatie van een regenjas met binnenvoering kunt opwaarderen.

Is er geen lisdoddenpluis aanwezig dan kun je ook de pluizige katjes van de wilg gebruiken. Droge bladeren, gedroogd gras en gedroogd mos zullen ook hun werk doen.
Stap 1

Ik wil de isolatiewaarde van mijn regenjas met behulp van lisdoddenpluis opwaarderen.

Hiervoor ga ik op zoek naar lisdodden, deze vind je in ondiep water aan de randen van meren en vijvers en langs langzaam stromende beken en riviertjes.


Om mijn jas voldoende warm te maken heb ik honderden lisdodden nodig.
Om de natuur niet onnodig te beschadigen kun je beter niet alle lisdodden op één plek plukken.

Stap 2

Als je eenmaal voldoende lisdodden hebt verzameld, kun je de lisdodden pluizig maken door de lisdodden met twee handen in tegengestelde richting te draaien.
Stap 3

Verzamel de lisdoddenpluis, als het waait dien je de pluizen meteen in een zak of holle boom te stoppen.
Stap 4

Vervolgens leg je de binnenzijde van de jas naar je toe, en maak je met een mes aan de bovenzijde van de voering een inkeping.
Stap 5

Deze inkeping moet groot genoeg zijn om er met een met lisdoddenpluis gevulde hand in te gaan.
 
Stap 6

Vervolgens vul je de jas tussen de binnen en buitenvoering op met lisdoddenpluis. Je zult voorstelt staan hoeveel lisdoddenpluis er in de voering van een jas gaat.

Druk de pluis niet aan, hoe luchtiger de pluis in de jas zit hoe hoger de isolatiewaarde is.
Stap 7

Als de jas volledig gevuld is met lisdoddenpluis kun je met naald en draad de inkeping dichtmaken. Zo voorkom je dat de lisdoddenpluis uit de jas verloren gaat.

Heb je veiligheidspelden tot je beschikking dan is dat natuurlijk ook een prima alternatief om de inkeping in de jas dicht te maken.
Een paar simpele steken zijn voldoende, het kan namelijk zo zijn dat je na enkele dagen meer lisdoddenpluis moet toevoegen.

Dit komt omdat door het gebruik de lisdoddenpluis strak op elkaar komt te zitten, waardoor er isolatiewaarde verloren gaat.
 
 
Stap 8

De jas is nu klaar voor gebruik.

Op deze manier kun je natuurlijk ook een zomerslaapzak opwaarderen naar een winterslaapzak. 

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl