Het slijpen van een mes |
Tijdens een hike of trektocht is een mes een van je belangrijkste Uitrustingsstukken. Zorg er daarom altijd voor dat je mes scherp is. Een bot mes is niets meer dan een waardeloos stuk gereedschap. |
Stap 1 Neem een wetsteen met een fijne en een grove kant, laat de wetsteen 5 minuten in een bakje water liggen zodat hij helemaal doorweekt is met water. |
|
Stap 2 Begin met de grove kant van het slijpsteentje, haal het mes met een snijdende beweging over het wetsteentje doe dit 10 keer aan een kant. |
|
Stap 3 En ook 10 keer aan de andere kant van het mes. |
|
Stap 4 Neem nu de fijne kant van het slijpsteentje, haal het mes met een snijdende beweging over het wetsteentje doe dit 10 keer aan een kant. |
|
Stap 5 En ook 10 keer aan de andere kant van het mes. |
|
Stap 6 Haal het mes heen en weer over een leren riem (ook wel aanzetten genoemd), hierdoor wordt het snijvlak harder en worden loszittende metaaldeeltjes verwijderd. Doe dit 50 maal aan iedere kant van het mes. |
(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl