Het slijpen van een bijl met dubbel blad

De bijl met dubbel blad werd veel gebruikt in de tijd dat bomen nog met bijl en zaag werden geveld. Doorgaans werd maar één van de twee bijlbladen gebruikt, het andere bijlblad bleef daardoor scherp voor als het eerste blad bot was geworden. Tegenwoordig worden bijlen doorgaans niet meer gebruikt voor de commerciele boomkap, daardoor kun je nu het ene bijlblad voorzien van een snede om er hout mee te kappen terwijl je de andere snede geschikt maakt om er hout mee te kloven.

Het slijpen van een bijl met dubbel blad vergt door de twee scherpe snede wat meer voorzichtigheid dan het slijpen van een bijl met een enkel blad. In deze rubdriek kun je lezen hoe je een bijl met dubbel bijlblad op een veilige manier kunt slijpen.

Op de foto zie je een houthakkersbijl met dubbel blad.

Stap 1

Als je de bijl niet gebruik plaats dan de beschermhoes over de snedes heen.

Heb je geen beschermhoes leg de bijl dan op een veilige plek zodat je er niet per ongeluk tegenaan stoot of erin gaat zitten.

Links op de foto's zie je een puck een ronde wetsteen speciaal ontworpen voor het slijpen van bijlen.

Als er oneffenheden in de snede zitten kun je dit met een zoetvijl eruit vijlen, om je vingers te beschermen dien je altijd van het scherp af te vijlen.
Stap 2

Er is maar één manier om een bijl met dubbel blad op een veilige manier in het veld te slijpen, en dat is door het blad wat je niet wilt slijpen stevig in een dode omgevallen boomstam te slaan.
Stap 3

Neem een ronde wetsteen met een fijne en een grove kant (puck) en leg deze gedurende 5 minuten in een bakje water, zodat de wetsteen helemee doorweekt is met water.

Neem nu één zijde van het bijlblad en haal de grove zijde van de wetsteen met een ronddraaiende beweging over het scherp van het bijlblad. Zorg ervoor dat je de wetsteen in dezelfde hoek houd als het scherp van het bijlblad.

Maak 10 rondraaiende slijpbewegingen aan deze zijde van het bijlblad
Stap 4

Doe nu hetzelfde maar dan met de andere zijde van het bijlblad.
Stap 5

Vervolgens pak je de fijne zijde van de wetsteen en herhaal je stap 3 en 4 maar dan met de fijne zijde van de wetsteen.
Stap 6

Nu je bijl weer scherp is kun je weer aan de slag, natuurlijk is het ook belangrijk om de bijlsteel ook te onderhouden.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl