Het slijpen van een bijl

Een bijl is in de bushcraft belangrijk stuk gereedschap. Het vereenvoudigd en versnelt een hoop werk waar je met een (groot) mes veel langer mee bezig zou zijn. Denk hierbij aan het splijten van hout voor een kampvuur of het vellen van een boom. De achterkant van de bijl kun je ook als hamer gebruiken.

Zorg er altijd voor dat je bijl in topconditie is. Let erop dat de bijlkop goed vast aan de steel zit, behandel de steel regelmatig met lijnzaadolie om het hout in topconditie te houden. Een bijl die bot is kan afketsen waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In deze rubriek kun je zien hoe je je bijl scherp houd.

Om een bijl te slijpen heb je een zoetvijl en een wetsteen nodig. De ronde wetsteen op de foto noemen we een puck en is speciaal ontworpen om er eenvoudig een bijl mee te slijpen.

Stap 1

Leg de bijl op een stronk van een afgezaagde boom hierdoor heb je meer steun om de bijl op zijn plaats te houden. Is de bijl erg bot herstel de vorm van de bijl dan met een zoetvijl. Vijl van je af met een zijwaartse beweging over de hele lengte van het bijlblad. Als je op een plek blijft vijlen dan krijg je oneffenheden in het bijlblad. Vijl gelijkmatig aan beide kanten van het bijlblad.

Vijl altijd van het scherp af anders kun je in de toppen van je vingers snijden.

Let op!!!

Vijl nooit naar het scherp toe, doe je dit wel dan loop je het risico dat je ernstige snij wonden aan je vingertoppen oploopt.

Stap 2

Neem een ronde wetsteen met een fijne en een grove kant (puck) en leg deze 5 minuten in een bakje water zodat de wetsteen helemaal doorweekt is met water.

Neem nu één zijde van het bijlblad en haal de grove zijde van de wetsteen met een ronddraaiende beweging over het scherp van het bijlblad. Let er wel op dat je de wetsteen in dezelfde hoek houd als het scherp van het bijlblad.

Maak 10 ronddraaiende slijpbewegingen aan deze zijde van het bijlblad.

Stap 3

Doe nu hetzelfde maar dan met de andere zijde van het bijlblad.

Stap 4

Neem nu de fijne zijde van de wetsteen en slijp beide zijdes met elk 10 ronddraaiende slijpbewegingen.

Controleer de scherpte van de bijl, als je bijl helemaal op scherpte is berg hem dan op in een daarvoor geschikte beschermhoes.
Heb je geen ronde wetsteen, gebruik dan een normale wetsteen met een grove en een fijne zijde. Let er wel op dat je ook met deze wetsteen ronddraaiende slijpbewegingen maakt, hiermee voorkom je dat er ongeregeldheden in het scherp van je bijl komen.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl