Het gebruik van een spanzaag
Een zaag is een efficiënt stuk gereedschap, met een zaag ben je in staat om hout op maat te maken zonder veel hout te verspillen. Een zaag is ook veiliger in het gebruik dan een bijl, vooral in het gebruik in de schemer of de nacht. Een zaag is eenvoudig in het gebruik het vergt slechts een instructie van een vijftal minuten. In een basiskamp hoort de spanzaag tot de basisuitrusting. Je kunt ook een los zaagblad in een koker of een billycan meenemen om er vervolgens zelf een spanzaag van te maken. Gebruik je de spanzaag niet, hang hem dan veilig aan een tak of schuif de zaag met het zaagblad onder een boomstam zodat je jezelf er niet aan kunt stoten.
Hierlangs zie je twee zaagbladen voor een spanzaag. Het bovenste zaagblad wordt gebruikt voor het zagen van dood hout, terwijl het onderste zaagblad gebruikt wordt voor het zagen van levend hout.

Zorg ervoor dat het zaagblad altijd onder voldoende spanning staat.

Als je begint met zagen doe dit dan met je steunende hand door de opening van de zaag. Hiermee voorkom je dat de zaag gaat springen en je jezelf in je hand zaagt.
Als de zaagsnede eenmaal dieper is dan de hoogte van het zaagblad plaats dan je steunende hand dan naast de zaagsnede waarbij je eventueel je duim op de zaagsnede houdt.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl