Het gebruik van een mes
Bij het gebruik van een mes dien je er altijd rekening mee te houden dat je van je af snijdt. Gebruik het mes waar het voor bedoeld is, en houd je mes scherp. Een bot mes zorgt eerder voor verwondingen omdat je meer kracht op het mes zult uitoefenen en je daardoor de controle over het mes kunt verliezen met alle gevolgen van dien. Als je je mes in je rugzak inpakt, zorg er dan ook voor dat je een EHBO setje inpakt.

Als je je mes niet gebruikt berg hem dan veilig op in de schede.

Draag je mes altijd achter op je heup en niet voor op je lies. Dit is handiger bij het lopen en bukken.
Er zijn soms momenten dat je je mes voor enkele secondes even veilig wil opbergen zonder dat je hem steeds in de schede wilt stoppen. Een veilige manier is dan om het mes onder je oksel te stoppen met het scherp van het mes naar beneden gericht. Let er wel op dat je jezelf niet snijdt als je het mes weer gaat vastpakken.

In de meeste gevallen zul je het mes in de voorwaartse greep gebruiken, het voordeel van deze greep is dat je van je af snijd en dat je er veel kracht mee kunt zetten. Deze greep gebruik je bv om een punt aan een stok te maken.

Als je een touw wat iemand anders vast heeft door wilt snijden gebruik je de achterwaartse greep. Bij deze greep loopt degene die het touw vasthoudt niet het risico om door jouw mes gesneden te worden.

Met de verstevigde handgreep ben je in staat om op een veilige manier met veel kracht fijn snijwerk te maken.

Met de ene hand houdt je het werkstuk vast terwijl je met de duim van de andere hand waarmee je het mes vasthoudt het werkstuk naar het mes toetrekt. Let erop dat je je duim zo plaatst dat je niet in je duim snijdt.

Als je nog meer kracht op je mes moet uitoefenen kun je deze verstevigde handgreep gebruiken.

Houdt het mes in de ene hand, met je andere hand houdt je het werkstuk stevig vast. Vervolgens duw je met je duim tegen de rug van het mes, op deze manier kun je veel kracht op je mes uitoefenen.

Ik leen mijn mes niet graag uit aan een ander, omdat je het dan vaak beschadigd terug krijgt.

Maar soms ontkom je er niet aan om je mes eventjes uit te lenen maar doe dit dan door het handvat van het mes aan de desbetreffende persoon te reiken.

Let hierbij op dat het scherp van het mes niet aan de kant van uw hand zit. Deze methode werkt niet als het lemmet aan twee zijdes scherp is. Hierlangs zie je hoe dat in zijn werk gaat.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl