Het gebruik van een kapmes

Een kapmes (machete) is een stuk gereedschap in de vorm van een groot mes (50-60cm lang). Een kapmes wordt gebruikt om dikke vegetatie mee weg te kappen. Als je door de jungle reist is een kapmes van essentieel belang om je door de secundaire jungle een weg te banen. Het gebruik van een kapmes is lichamelijk zwaar werk. Met behulp van een kapmes kun je ook onderkomens van bamboe maken en je kun er kokosnoten en andere vruchten mee openen. Het is mogelijk om alleen met een kapmes in de jungle te overleven. Je kunt je kapmes ook gebruiken om je te verdedigen tegen wilde dieren. Ga wel voorzichtig te werk als je een kapmes gebruikt het kan je ernstige verwondingen opleveren die snel gaan infecteren in de warme en altijd vochtige jungle. Hieronder zie je enkele tips voor het veilig gebruik van een kapmes.

Veiligheid tijdens het kappen met een kapmes

  • Als je vermoeid bent is het niet verstandig om een kapmes te gebruiken
  • Een kapmes, kukri of golok houdt je altijd met één hand vast
  • Laat het gewicht van het kapmes het werk doen
Tip 1

Heb je je kapmes regelmatig nodig dan kun je deze in de sheet aan een riem om je middel hangen. Bevestig hem zo dat je er tijdens het bukken geen last van hebt.

Je kapmes pakken doe je door met één hand het handvat van het kapmes vast te pakken, met de andere hand hou je de sheet vast en wel aan de zijde waar het kapmes niet scherp is (dit noemen we de rug van het mes). Zo loop je nooit het risico dat als de sheet kapot gaat je in je eigen vingers snijdt, vervolgens haal je het kapmes voorzichtig uit de sheet.
Tip 2

Je doet er verstandig aan om een stukje touw aan het handvat van het kapmes vast te maken (vaak zit er al een gaatje in het handvat, en anders kun je er een gaatje inboren). Door deze om je hand heen te slaan voorkom je dat een kapmes dat uit je handen los glipt een ander persoon verwond, of je kapmes beschadigd raakt.

Je zult het stukje touw wel moeten afmeten op de hand van de gebruiker, vervolgens knoop je de eindjes aan elkaar met een platte knoop zodat je een lus krijgt.
Vervolgens steek je de duim van je werkende hand door het lusje heen, met je andere hand houd je het kapmes vast om deze te begeleiden. Laat het stuk touw via de buitenzijde van je hand lopen, vervolgens pak je het kapmes met je werkende hand goed vast.

Als het goed is zit het stukje touw nu los-vast rond je hand.
Tip 3

Als je de mogelijkheid hebt hak dan takken of andere vegetatie boven je hoofd af. Zo voorkom je dat lichaamsdelen zich tussen het kapmes en het te hakken voorwerp bevinden.

Houd tijdens het hakken je benen uit elkaar op ongeveer schouderbreedte op deze manier sta je namelijk erg stabiel.
Tip 4

Een andere goede mogelijkheid is om takken of boompjes laag bij de grond af te hakken. Mocht het kapmes uitschieten dan sla je hem in de grond.


Houd tijdens het hakken je benen uit elkaar op ongeveer schouderbreedte op deze manier sta je namelijk erg stabiel.
Tip 5

Een punt aan een stok maken gaat het handigste door de tak waar de punt aan moet komen op een boomstam of boomstronk te houden.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl