Tondel
Tondel gebruik je als je een vuurtje wilt aanmaken. Tondel is heel licht ontvlambaar materiaal. Een vonkje moet genoeg zijn om het tondel vlam te laten vatten. Als het tondel brandt kun je aanmaakmateriaal toevoegen om het vuur verder op te bouwen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Tondel. Ik verzamel altijd tondel als ik het onderweg tegenkom en bewaar dit op een droge plek in mijn rugzak. Ik zorg er altijd voor dat ik genoeg droge tondel bij me heb zodat ik gemakkelijk een vuurtje kan maken.
De volgende materialen zijn uitermate geschikt als tondel:
  • Gedroogd Mos
  • Gedroogd gras
  • Gedroogde bladeren
  • Berkenschors
  • Lisdoddenpluis
  • Verbandwatten is een goed alternatief, in bijna ieder voertuig zit wel een verbandtrommel.
De tondelzwam is een vrij zeldzame, beschermde boomzwam die je vooral veel op berken beuken en populieren tegenkomt. Boomzwammen hebben een waterdichte schil en zacht vlees van binnen, dit is droog en pluizig. Dit is prima tondel. Snijd de schil met een mes weg om bij het zachte binnenweefsel te komen. De tondelzwam wordt al duizenden jaren gebruikt om vuur mee te maken.
De pluizen van de lisdodde vatten met een vonkje direct vlam. Ideaal voor het gebruik met de firesteel. Brand de lisdoddenpluis voeg dan bv berkenschors toe om het vuur aan de gang te houden.
Bij veel planten ontstaan na de bloei pluizen om zo het zaad over grote afstanden te verspreiden. Veel van deze pluizen zijn goed te gebruiken als tondel.
Zoals ook deze pluizen van de clematis.
Gedroogde grassen zijn prima tondel om een vuurtje mee aan te maken.
Berkenschors is met een lucifer of aansteker gemakkelijk aan te steken. Het brand lang en het produceert veel warmte. Doet ook prima dienst als aanmaakmateriaal.
Vind je een vogelnestje dan kun je die prima gebruiken om een vuurtje mee aan te maken. Een vogel bouwt zijn nestje op plaatsen waar het nestje droog blijft, het nestje bestaat vaak uit droog gras, pluizen en ander brandbaar materiaal.

Trek het vogelnestje voor je het aan gaat steken uit elkaar zodat er overal goed zuurstof bij kan.

Droge korstmossen zijn ook uitstekend te gebruiken als tondel. Op de foto zie je een korstmos dat old man's beard heet.
Hars is een kleverig taai middel dat de naaldboom aanmaakt bij verwondingen aan de boom, zo wordt de boom beschermt tegen schimmels en andere ziekteverwekkers. Hars komt voor op naaldbomen en het is een goed middel om een vuur mee aan te maken.
Op de schors van sommige naaldbomen zoals hierlangs op de reuzenzilverspar vind je een soort van puisten die gevuld zijn met hars.

Je kunt het hars verzamelen door deze puisten met een scherp voorwerp kapot te prikken en het hars wat er uitloopt op te vangen, je kunt de vrijgekomen hars vervolgens weer gebruiken om er een vuurtje mee aan de gang te krijgen.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl