Vuur maken met behulp van een vuurboog
Je kunt vuur maken door middel van wrijving, de vuurboog is hier een goed en efficiënt voorbeeld van, het heeft bijna iets magisch om met een paar stukken hout en een stuk touw een vuurtje te maken.

Om vuur te maken met een vuurboog heb je de juiste houtsoorten en doorzettingsvermogen nodig. Heb je eenmaal ervaring om met de vuurboog vuur te maken dan lukt het je vaak al om in enkele minuten een vuurtje te hebben.

De complete vuurboogset bestaande uit;
  • 1. boog
  • 2. plankje
  • 3. spindel
  • 4. houtje om kooltje op te vangen
  • 5. drukblok
  • 6. tondel
Voor deze vuurboogset hebben we wilgenhout gebruikt, dit hout komt van één en dezelfde boom af en heeft een aantal weken kunnen drogen.

Zoek een droge rechte stok van ongeveer 30 cm lang en 2 cm dik, rond één uiteinde van de stok af en maak aan de andere uiteinde een punt.

maak een zacht houten plankje van ongeveer 30 cm lang en 2 cm dik, maak een uitholling in het plankje en maak met je mes een v uitsparing in de zijkant van het plankje tot het midden van de uitholling.

Zoek een buigzame tak van ongeveer 60 cm lang. Maak een stuk touw (paracoord) aan alle twee de uiteindes vast. Doe dit met twee halve steken. Zorg ervoor dat het touw niet helemaal strak staat. (het touw moet nog een slag om de spindel kunnen maken)

Het drukblok maken we bij voorkeur uit een stuk hardhout. Het drukblok moet ongeveer 10cm lang worden en 5cm dik. In het midden maken we een uitholling, hierin zal de scherpe punt van de spindel komen te zitten.
Leg het plankje op een vlakke droge ondergrond, leg een stuk schors onder de V-vormige uitsparing. Zet je voet op het plankje. Sla het stuk touw van de boog om de spindel en zet de spindel met de afgeronde zijde in de uitsparing van het plankje.

Neem nu het drukblok en plaats deze aan de puntige kant van de boor. Hiermee houd je de spindel op zijn plaats. Oefen een neerwaartse druk uit op de spindel, terwijl je de boog heen en weer beweegt. In de V-vormige uitsparing zal zich as verzamelen, als dit as begint te roken ga dan nog enige tijd door totdat het begint te gloeien.

Breng vervolgens het gloeiende as bij de tondel even voorzichtig blazen en vuur!!!
Om teveel wrijving in het drukblok tegen te gaan kun je wat gras in de uitsparing van het drukblok stoppen. Zo gaat er niet teveel energie verloren.
Spindel Plankje
Wilg Wilg
Wilg Lindeboom
Hazelaar Lindeboom
Wilg Esdoorn

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl