Jezelf beschermen tegen malaria en muggenbeten
Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door eencellige parasieten.

Deze parasiet wordt op mensen overgebracht door malariamuggen.

De naam Malaria is afgeleid uit het Italiaans (mala aria) wat "slechte lucht"betekend. Deze benaming heeft weer betrekking op de overheersende geur van moerassen. Moerassen zijn door de vochtige broeierige lucht een waar paradijs voor (malaria)muggen.

Er overlijden jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen aan malaria, het overgrote deel van deze slachtoffers zijn Afrikaanse kinderen onder de 5 jaar.
Hoewel Malariamuggen veelal in warme vochtige streken voorkomen is het geen typische tropische ziekte.
Tot in de twintigste eeuw kwam malaria voor tot aan de poolcirkel. Door de rigoureuze bestrijding van de malariamug in de Westerse wereld is zijn leefgebied grotendeels teruggedrongen, voornamelijk tot aan de derde wereld.

De roodgekleurde gebieden op het kaartje geven het verspreidingsgebied van malaria weer.
De besmetting van malaria geschiedt meestal door de beet van een vrouwtjes malariamug (Anophelus).
In de speeksel van deze mug zit de parasiet die malaria veroorzaakt.
Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen, mannetjesmuggen steken niet. Besmetting van malaria kan ook door vuile naalden of via een bloedtransfusie geschieden.

De symptomen van malaria zijn koortsaanvallen die gepaard gaan met koude rillingen en soms braken. Afhankelijk van de soort besmetting komen de koortsaanvallen om de 48 uur, om de 72 uur of vaker en onregelmatiger voor. Door het verlies van rode bloedcellen kan malaria vergezeld gaan met bloedarmoede.

Traditioneel werd malaria behandeld door kinine of door chloroquine een geneesmiddel dat is afgeleid van kinine, maar omdat de parasiet die malaria veroorzaakt een sterk vermogen heeft om resistent te worden moet er regelmatig naar nieuwe alternatieven worden gezocht. Als chloroquine niet werkt, wordt vaak mefloquine voorgeschreven. Het nadeel van dit middel is dat het bij sommige mensen ernstige bijwerkingen geeft, soms van psychische aard die langdurig aan kunnen houden. Als je eenmaal besmet bent geweest met malaria dan ben je minder kwetsbaar voor nieuwe infecties door malaria.

Ga je naar een gebied waar malaria voorkomt dan is het raadzaam om tijdig te beginnen met het slikken van malariapillen (profylax) zodat het lichaam aan deze pillen kan wennen. Het is raadzaam om voor je vertrek de GGD of uw huisarts te raadplegen om ervoor te zorgen dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Zorg ervoor dat je altijd een klamboe bij je hebt als je naar gebieden gaat waar malaria voorkomt. Vergeet ze niet regelmatig te impregneren met insecticide, doe je dit niet dan loop je het risico dat de muggen zich door de klamboes heen eten.

Jezelf beschermen tegen muggenbeten
In Tropische gebieden zijn de muggen in de schemering erg actief.

Een hoofdnet beschermt je tegen deze irritante insecten.

Draag een tropenhoed om ervoor te zorgen dat het net niet tegen je huid aankomt, omdat de muggen je anders toch kunnen steken.

Kies een hoofdnet met fijne mazen zodat de kleinste muggen er ook niet doorheen kunnen. Een hoofdnet is niet geschikt om er mee te lopen, dit omdat het zicht door het net wordt belemmert.

Een hoofdnet is ook geschikt om er een visnet mee te maken.

In de tropen is raadzaam om de blote huid met een anti-muggenmiddel in te smeren.

Gebruik een anti-muggenmiddel op basis van Deet. Uit recent onderzoek is gebleken dat muggen Deet vinden stinken en deze stof dus proberen te vermijden.

Gebruik een anti-muggenmiddel dat tenminste 30% Deet bevat.

Deet is een oplosmiddel en kan daardoor bepaalde kunststoffen en leer aantasten. Katoen, wol en nylon is wel bestand tegen Deet.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl