Gevaarlijke dieren in het oerwoud
In de tropen komen veel gevaarlijke dieren voor, dit hoeft echter niet voor problemen te zorgen als je maar waar je mee bezig bent.
Kijk altijd goed waar je je voeten neerzet, pak niets vast zonder te kijken of er misschien gevaarlijke dieren in de buurt zijn. En laat geen kleding, schoenen en uitrustingstukken op de grond slingeren.
Schorpioenen
Er zijn ongeveer 1500 soorten schorpioenen, waarvan er ongeveer 50 soorten gevaarlijk voor de mens kunnen zijn. De verschillende soorten schorpioenen lijken allemaal erg veel op elkaar.
Je vindt schorpioenen vooral voor in tropische, subtropische en woestijnachtige gebieden. De grote van de verschillende soorten schorpioenen varieert van 0,5cm tot circa 20cm groot. Schorpioenen zijn doorgaans bruin, zwart of zandkleurig.

Het belangrijkste kenmerk van een schorpioen is wel de lange omklapbare staart waar zich aan het uiteinde een gifstekel bevindt, verder heeft een schorpioen vier paar gelede poten en bij de kop zitten twee scharen waarmee ze prooidieren kunnen vastpakken alvorens ze te verdoven met hun gifstekel.

De gevaarlijkste schorpioenen zijn vaak de slanke soorten met dunne scharen.

Schorpioenen zijn roofdieren ze pakken hun prooi vast met hun scharen en vervolgens verdoven ze deze met een steek van hun staart, hierdoor wordt hun prooi verlamt.

Mensen worden vaak door schorpioenen gestoken omdat ze een schorpioen vastpakken of omdat ze kleding en schoenen aantrekken waar een schorpioen zich in heeft verstopt.
Symptomen van een schorpioenensteek kunnen zijn;
  • Zeer sterke brandende pijn op de plaats waar je gestoken bent
  • Misselijkheid en braken
  • Verminderde reflexen
  • Krampen
  • Onregelmatige ademhaling
  • Verandering van hartslag
  • Verandering van lichaamstemperatuur
  • Sterk tranende ogen
  • Vergrote pupillen
  • Blindheid
  • Overvloed aan speeksel
De behandeling van een schorpioenensteek;
Blijf rustig, vervoer het slachtoffer zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.
Vervoer het slachtoffer bij voorkeur op een brancard, is er geen brancard aanwezig ondersteun het slachtoffer dan zoveel mogelijk. Laat het slachtoffer zich zo minimaal mogelijk bewegen, het getroffen lichaamsdeel moet bij voorkeur lager als het hart van het slachtoffer worden gehouden. Zo wordt voorkomen dat het gif zich snel door het lichaam kan verspreiden.
Je kunt een steek van een schorpioen vaak voorkomen, dit doe je door op de volgende punten te letten;
  • Pak schorpioenen niet vast
  • Loop niet op blote voeten maar draag stevige lederen schoenen
  • Moet je stenen of stammen verplaatsen maak dan gebruik van stevige handschoenen
  • Schud schoenen en kleding uit voordat je ze aantrekt
Krokodillen
Krokodillen en alligators vind je in de meeste tropische en subtropische gebieden. Ze leven altijd in de nabijheid van water. Er zijn zoet- en zoutwater krokodillen. Sommige soorten kunnen wel 10 meter lang worden.

Krokodillen vind je in Afrika, Azië, Australië en Noord-Amerika, terwijl je alligators alleen in Noord- en Zuid-Amerika tegenkomt.

Krokodillen en Alligators zijn goed gecamoufleerd en ze zijn zwaar gepantserd. Ze kunnen lang onder water blijven en ze liggen vaak uren op een plek te wachten tot een prooi nadert, deze vallen ze dan razendsnel aan om ze vervolgens mee het water in te sleuren om ze vervolgens te verscheuren met hun krachtige kaken.

Loop in een gebied waar krokodillen voorkomen niet te dicht bij de waterkant en wees altijd uiterst alert.

Apen
Apen vind je meestal in de tropische regenwouden, hoewel er ook enkele soorten apen in rotsachtige of koudere streken leven.
Omdat de meeste apen zeer goede klimmers zijn leven ze het grootste gedeelte van de dag in de bomen.
De meeste apensoorten leven meestal in een groep, tevens zijn ze vrij intelligent en kunnen zich gemakkelijk aanpassen.

Apen leven voornamelijk van vruchten, bladeren, noten, stengels en boomsappen. Alhoewel sommige soorten ook wel insecten en vogeleieren eten.

Apen zijn nieuwsgierig en ze kunnen een gemene gevaarlijke beet geven. Lok ze dus ook niet met eten omdat ze er zo schattig uitzien.

Spinnen
Er zijn ongeveer 50.000 soorten spinnen, ze komen vrijwel over de hele wereld voor. Je vindt ze in alle soorten en maten. De kleinste spinsoorten zijn enkele millimeters groot maar er zijn ook tropische spinsoorten met een spanwijdte groter dan 25 cm.

Veel mensen zijn vaak bang voor spinnen dit komt waarschijnlijk omdat spinnen harig zijn, ze onverwachts tevoorschijn komen en omdat ze snel lopen. Spinnen lopen bijna altijd weg, zelfs als ze worden aangeraakt. Een spin zal pas bijten als je hem vastpakt of als je op de spin gaat staan. (een voorbeeld hiervan zijn spinnen die in schoenen kruipen) Van de 50.000 spinsoorten zijn er slechts enkele tientallen met een gemene pijnlijke beet. Er zijn maar een aantal soorten die echt levensgevaarlijk zijn, dit zijn meestal niet de grotere soorten. Van de grote vogelspinnen is er geen één echt gevaarlijk, omdat deze vogelspinnen grote sterke kaken hebben ze geen gevaarlijk gif nodig.

De zwarte weduwe is een van de beruchtste spinnen ter wereld die ca. 1,5cm groot wordt. Je herkent ze aan de rode, gele of witte plekken op hun lichaam vaak in de vorm van een zandloper. De beet van de zwarte weduwe is zelden fataal. De zwarte weduwe komt in bijna alle warme delen van de wereld voor.

In de Benelux komen van nature geen gevaarlijke spinsoorten voor.

Kwallen
Kwallen komen voornamelijk voor in zeeën en oceanen, hoewel een aantal soorten ook in zoetwater leven. De meeste kwallen voeden zich met kleine vissen en plankton.

Natuurlijke vijanden van kwallen zijn tonijnen, haaien en zeeschildpadden.

Het gif van kwallen wordt geïnjecteerd door de tentakels. Het gif kan brandende pijn, kramp, hoofdpijn, benauwdheid en een onregelmatige hartslag veroorzaken. Zwem je tegen een kwal aan dan loop je kans door de krampen en de pijn te verdrinken. Soms veroorzaakt een aanraking met een kwal een allergische reactie.

Vermijd contact met kwallen door bij aanlandige wind niet in de zee te zwemmen.

Behandeling van een kwallenbeet;

  • door de huid met zeewater af te spoelen. (gebruik nooit zoetwater)
  • verwijder met een pincet de eventuele resten van de tentakels
  • behandel de huid met azijn dit kan het gif neutraliseren
  • behandel de huid met insecten betenzalf
  • raadpleeg bij meerdere kwallenbeten medische hulp
  • raadpleeg ook bij hoofdpijn, overgeven, en ademhalingsproblemen medische hulp

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl