Eetbare planten, vruchten en noten uit de tropen
Waarschuwing!!! Hieronder vind u een aantal planten, vruchten en noten die voorkomen in tropische gebieden. Deze planten, vruchten of noten zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar, dit kan afhangen van het jaargetijde. Eet deze alléén als u zeker weet dat deze eetbaar zijn, en als u ze ook voor 100% als eetbaar heeft geïdentificeerd. Sommige giftige planten, vruchten en noten lijken op eetbare. De auteur kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde of onkundige handelingen.
De kokospalm is een tropische boom die wel tot 30 meter hoog kan worden. De bladeren van de kokospalm worden 4 tot 6 meter lang. De Stam wordt gevormd doordat de oude bladeren van de stam vallen, de bladvoeten blijven zitten en vormen zo de stam.

De kokospalm komt in bijna alle tropische gebieden voor.

De kokospalm groeit bij voorkeur in de felle zon, op zandgrond en kan goed tegen zout. Er dient jaarlijks 750 tot 2000mm neerslag te vallen om de palm goed te laten groeien. Daarbij is het van belang dat de luchtvochtigheid zon 70% tot 80% is.

Aan de kokospalm groeien het hele jaar door eetbare vruchten die kokosnoten heten. De bladeren van de palm zijn zeer geschikt om een waterdicht dak voor een onderkomen mee te maken. Kokosnoten kunnen als ze rijp zijn spontaan uit de boom vallen, ga dus nooit onder een kokosboom liggen een kokosnoot die naar beneden valt kan u dodelijk verwonden.

Hierlangs zie je de kokosnoten in de palm zitten. Je kunt ze verkrijgen door in de palm te klimmen en de kokosnoot te draaien totdat ze loslaten. Voor het openen van een kokosnoot dien je eerst de groene schil te verwijderen, hiervoor heb je een stok met een scherpe punt nodig die je in de grond steekt. Duw de groene kokosnoot met kracht op de punt van de stok zodat de vlezige schil loslaat. Prik één van de drie donkere ogen in om zo bij het drinkbare kokosmelk te komen. Als je al het melk uit de kokosnoot hebt gehaald kun je de noot met een steen stukslaan en kun je het vruchtvlees opeten. Eet niet teveel van dit vruchtvlees in één keer omdat het moeilijk verteerd wordt.
De mango groeit aan een altijd groene boom die een hoogte van wel 40 meter kan bereiken. De boom heeft een brede dichte kruin. De leerachtige bladeren zijn glad, glanzend en donkergroen. Deze bladeren die een ovale toegespitste vorm hebben worden 15 tot 30cm lang en tot 3,5cm breed. De bladstelen worden 2 tot 6cm lang. De boom kan wel 100.000 gelige of roze bloemetjes bevatten die enkele millimeters groot zijn.

De mango is een steenvrucht de vorm varieert per ras. De vruchten worden 5 tot 40cm lang. De vruchten zijn vaak ovaalvormig. Rijp zijn de vruchten groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. De schil is zon 2mm dik, glad en glanzig. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig. Licht oranje van kleur.

De cashew is een altijd groene boom die wel 10 tot 12 meter hoog kan worden. De cashew heeft vaak een korte onregelmatig gevormde stam. De bladeren worden 4 tot 22cm lang en 2 tot 15cm breed met een gladde rand, ze zijn leerachtig en groeien in een spiraalvorm aan de steel.

De gele of rode vrucht die aan de cashew groeit is een schijnvrucht, de eigenlijke vrucht met daarin het zaad is onopvallend en deze hangt weer onder de schijnvrucht (zie afb.). Dit zaad ook wel cashewnoot genoemd bevat een giftige stof die ernstige huidirritaties kan veroorzaken, daarom mag je de cashew nooit met je blote handen vast pakken. Om het gif in de cashewnoot te neutraliseren moet je deze eerst koken of roosteren waarna je ze veilig kunt opeten.

De passiebloem is een overblijvende klimmende plant. De stengels zijn kantig en onbehaard en kunnen wel 10 meter lang worden. De bladeren zijn vijf- tot zevenlobbig en worden 13 x 15cm groot. Uit de witpaarse bloemen die zo'n 7 tot 9cm groot worden vormt zich een ca. 6cm lange eivormige vrucht, de vrucht is rijp als hij oranje is. De rijpe vrucht is eetbaar. Er zijn ruim 500 verschillende soorten passiebloemen. (de vorm en de kleur van een passiebloem en passievrucht kan per soort verschillen)

Passiebloemen komen voor in de tropische gebieden van Zuid-Amerika, Australië, Afrika en in Zuid oost Azië.

Hierlangs zie je een foto van een rijpe passievrucht.
De banaan is de grootse kruidachtige plant ter wereld, wereldwijd zijn er zo'n 400 soorten. Bananenplanten worden 3 tot 12 meter hoog dit is afhankelijk van de soort. De bladeren groeien in een spiraalvorm. De stam is een schijnstam en bestaat uit over elkaar liggende, vleugelachtige bladstelen. De bananenplant groeit in tropische gebieden waar de temperatuur minsten 15 °C bedraagt.

De vrucht van de banaan is driehokkig en groeit in trossen aan de bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn gelijk rijp. Een banaan die nog niet rijp is bevat 20 keer zoveel zetmeel als een rijpe banaan. Tijdens het rijpingsproces wordt het zetmeel omgezet in suikers. De bloem die onder aan de bananentros zit is ook eetbaar. Wilde bananen worden kleiner dan gekweekte bananen.

De bladeren van de bananenplant kunnen worden gebruikt als dakbedekking om een onderkomen mee te maken. De bladeren zijn ook uitstekend geschikt om er voedsel in te bereiden op een kampvuur.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl