Vuur maken met een solarlighter
Een solarlighter is een schotelvormige spiegel, middenop de spiegel zit een veer bevestigd waarin je een stuk tondel kunt stoppen.

Vervolgens richt je de spiegel naar de zon, door de schotelvorm zal al het zonlicht wat de schotel opvangt geconcentreerd worden tot één brandpunt. Het brandpunt is het puntje waar al het zonlicht samenkomt, bij het brandpunt worden de hoogste temperaturen bereikt.

De temperaturen in het brandpunt zijn dermate hoog dat tondel al vrij snel begint te smeulen. Vervolgens kun je het smeulende tondel gebruiken om er een vuurtje mee aan te maken

Neem geen tondel met een lichte kleur omdat lichte kleuren het zonlicht weer terug zullen kaatsen zal de tondel moeilijk of niet ontbranden. Verkoold katoen is ideaal om met een solarlighter vuur te maken.
Plaats een stukje tondel (verkoold katoen) in de veer van de solarlighter, en richt de solarlighter naar de zon.
Afhankelijk van de kracht van de zon zal je tondel al binnen enkele seconden tot een halve minuut beginnen te smeulen, vervolgens plaats je het smeulende tondel in en vooraf geprepareerd vogelnestje van tondel en licht ontvalmbare materialen.

Vervolgens blaas je voorzichtig het smeulende tondel aan zodat het vogelnestje begint te branden.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl