De basis sjorringen voor het pionieren
Onder pionieren verstaan we het verbinen van houten palen aan elkaar middels sjorringen, in deze rubriek vind je de meest gebruikte sjorringen die nodig zijn om stevige stellages te bouwen. Denk hierbij aan een kampkeuken, een verhoogd bed of een driepoot die je gebruikt om je ketel boven het kampvuur te hangen.
Vorksjorring, Verbinden van twee palen, die je later in een Vork neerzet.
Begin met een mastworp, wikkel 7 slagen om de palen heen. Maak dan 3 woelingen en eindig met een mastworp.
Driepootsjorring,

Verbinden van 3 palen, die je later in een driepoot neerzet.

Begin hier met een mastworp op de eerste paal, eindig met een mastworp op de derde paal.

Diagonaalsjorring,

hiermee kun je twee palen die elkaar kruisen met elkaar verbinden.

Begin met een timmersteek om beide palen heen. Trek de timmersteek stevig aan totdat beide palen elkaar raken. Maak 3 slagen dwars op de timmersteek (fig. a) maak daarna 3 slagen gelijk aan de timmersteek (fig. b). Maak daarna 3 woelingen door het touw om de voorgaande slagen tussen de palen te slaan (fig. c). Eindig nu met een mastworp.

Kruissjorring

Je gebruikt de kruissjorring bij palen die elkaar kruisen, ook al staan ze niet loodrecht op elkaar. Een goed gemaakte kruissjorring is sterk en betrouwbaar.

Je begint de kruissjorring met een mastworp. Deze moet een deel van de druk kunnen opvangen. In het voorbeeld komt de druk van boven en beginnen we dus met de mastworp onder de horizontale balk. (fig. a)

Nu maak je drie slagen. Op de horizontale paal komen de slagen aan de buitenkant van de eerste slag te liggen, op de verticale paal komen de slagen juist aan de binnenkant van de eerste slag (van de mastworp) te liggen. (fig.b en fig. c)

Nadat je drie slagen hebt gemaakt ga je woelen. Dit doe je met 3 slagen. (fig.d, fig. e en fig. f)

Nu werk je de sjorring af met een mastworp. Let erop dat je ook daadwerkelijk een goede mastworp maakt en ook dat je hem direct aan het einde van de sjorring legt. (fig. g, fig. h en fig. i)

Als laatste werk je het overige touw netjes weg.

 

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl