Een noodpeddel maken
Het zal je maar gebeuren dat je tijdens je kanotocht je peddel kwijtraakt, je kano of Canadees is ineens stuurloos. In de rubriek kun je lezen hoe je eenvoudig een peddel kunt improviseren zonder dat je hiervoor speciaal gereedschap nodig hebt zoals een bijl of een groot kapmes.
Stap 1

Zaag een flexibele stevige tak af die lekker in de hand ligt van, de lengte van de tak mag iets groter zijn dan je eigen lichaamslengte.

Om van deze tak een peddel te maken dienen we de onderzijde van te tak te splijten, om te voorkomen dat te tak verder splijt maken we met een stuk touw of wilgenbast een knoop op ongeveer 30 cm van de onderzijde. Deze knoop voorkomt dat de tak over de gehele lengte splijt.

Alvorens we de tak tot het stuk touw gaan splijten dienen we de andere zijden stevig tegen een stronk of een rotsblok te plaatsen.

Het splijten gaat het eenvoudigst door een stevig mes midden op de tak te zetten, vervolgens geef je met een stevige tak een paar flinke klappen .
Stap 2

Hier zie je goed dat we de tak tot aan de knoop hebben gespleten.

Om van deze tak een peddel te maken moeten we ervoor zorgen dat we genoeg water kunnen verplaatsen. Het gedeelte wat het water moet verplaatsen noemen we een blad.

We kunnen de gespleten tak voorzien van een stevig stuk, plastic of metaal, dat je vervolgens tussen de gesleten tak klemt en stevig afbindt met een constrictorknoop.

Omdat wij geen stevig stuk plastic of metaal konden vinden hebben we gebruik gemaakt van stevige takjes die we tussen de gespleten tak hebben geklemd en vastgesjord.

Begin met een mastworp.
Stap 3

Bouw de peddel takje voor takje op en maak iedere takje stevig vast alsof je de eerste slag van een kruissjorring maakt. Maak af en toe woelingen om het geheel nog steviger te maken.
Stap 4

Ga door met takjes plaatsen totdat de peddel lang genoeg is, vervolgens maak je woelingen om het geheel nog steviger te maken.

Als laatste eindig je aan de onderzijde met een constrictorknoop.
Stap 5

De peddel is nu klaar voor gebruik. 
Hoe groter het blad hoe meer water je kan verplaatsen. Maar maak het blad niet te groot want dan kan het peddelen te zwaar voor je worden. Of de steel van de peddel kan breken.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl