Natuurlijk gevormde onderkomens

Kom je geheel onverwachts in een survivalsituatie terecht, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een veilig onderkomen te zoeken of te maken. Hiermee voorkom je dat je te lang bloot staat aan de natuurlijke elementen (zon, wind, regen en koude). Doe je dit niet dan loop je een groter risico om onderkoeld of uitgedroogd te raken, je kunt ook een zonnesteek oplopen.

Vaak zijn er allerlei materialen voorhanden waarvan je je noodonderkomen kunt maken, maar in sommige gevallen biedt de natuur al kant en klare onderkomens in de vorm van een grot, een overhang of een holte. Kun je één van deze gaan gebruiken dan scheelt je dat een hoop werk, je hoeft immers geen materialen bij elkaar te zoeken waarvan je je noodonderkomen kunt gaan bouwen.

Grotten

Een grot is een natuurlijk gevormde ruimte in rotsen of gesteente, in veel gevallen is een grot dan ook een prima onderkomen om jezelf tegen de elementen te beschermen. Maar het is wel raadzaam om de grot en zijn omgeving vooraf grondig te bestuderen.

U doet er verstandig aan om bij de ingang van de grot te blijven, dit omdat veel grotten in verbinding staan met rivieren of beken. Mocht het water in de grot stijgen dan bent u in staat om de grot op een veilige manier te verlaten.

Soms worden grotten bewoond door gevaarlijke dieren zoals slangen, spinnen, beren en vleermuizen. Controleer daarom voordat u een grot betreed op diersporen en uitwerpselen. Vermoed u dat een grot bewoond wordt door dieren dan is het raadzaam om verder te zoeken naar een ander geschikte onderkomen.


Als het nodig is om een kampvuur aan te leggen in een grot dan doe je dit nooit direct bij de ingang van de grot. Zo voorkom je dat de ingang van de grot verspert wordt als je overhaast moet vertrekken.

Een ander nadeel van een vuurtje aan de ingang van de grot maken is dat rook van het vuur de grot in kan waaien.

Een vuurtje aanleggen doe je wat verder in de grot, de aanwezige luchtstromen zullen de rook naar buiten doen afvoeren.

Je kunt de ingang van de grot gedeeltelijk afdekken zodat de warmte binnen blijft
.

Let er wel op dat sommige grotten door de warmte die een vuur genereert kunnen instorten.
Grotten langs de kust

Hebben dezelfde gevaren als alle andere grotten, maar het grote gevaar van een kustgrot is het getij. In sommige grotten stijgt het water door het getij in enkele minuten tientallen meters.

Wil je weten of kustgrotten regelmatig onder waterlopen zoek dan sporen van overstromingen in en rondom de ingang van de grot enkele sporen zijn;

  • Achtergebleven zeewier, schelpen, drijfhout, visnetten en touwen.
  • Vochtige wanden en een muffe geur.
  • Plasjes met zeewater in de grot.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl