Gebruik maken van een hoogtemeter
Ga je rondtrekken door heuvel of bergachtig terrein dan is een hoogtemeter een belangrijk hulpmiddel tijdens het navigeren.
Een hoogtemeter die buitensporters gebruiken is eigenlijk niets meer dan een barometer, waarmee we de heersende luchtdruk af kunnen lezen.
Naarmate we de berg omhoog lopen zal de luchtdruk dalen, en als we van de berg af naar beneden lopen zal de luchtdruk weer stijgen.

Daarbij komt nog eens dat de luchtdruk niet altijd hetzelfde is, bij mooi weer hebben we een hogere luchtdruk dan bij slecht weer, daarom is het altijd belangrijk dat we de hoogtemeter kalibreren op een punt wat voor ons bekend is. In de bergen kunnen we dit doen met behulp van een stafkaart. Hierop staan de hoogtes van belangrijke punten zoals bergtoppen.

Als de luchtdruk in korte tijd snel daalt zonder dat je van hoogte bent veranderd, zal er slecht weer op komst zijn zoals bijvoorbeeld onweer.

Het is belangrijk om zo vaak mogelijk de hoogtemeter te kalibreren.
Een hoogtemeter is een meetinstrument en dient daarom wanneer hij niet wordt gebruikt opgeborgen te worden in een stevig beschermhoesje.
Dit is een analoge hoogtemeter, hij is een stuk moeilijk in te stellen en af te lezen als een digitale hoogtemeter. Maar omdat deze geen gebruik maakt van batterijen werkt hij altijd.

Op deze hoogtemeter kun je zowel de luchtdruk in Hectopascal(Hpa) of de hoogte in meters instellen.

Elke 8,2 meter die je stijgt zal de luchtdruk met 1Hpa afnemen.
Elke 8,2 meter die je daalt zal de luchtdruk met 1Hpa toenemen.

1 millibar (mbar) = 1Hectopascal (Hpa)
Stap 1
Tijdens je tocht zul je de hoogtemeter regelmatig moet kallibreren en wel op de plekken waarvan je de exacte hoogtegegevens weet.

De hoogtes van berg en heuveltoppen staan  aangegeven op stafkaarten zoals hiernaast te zien is bij de Vaalserberg waar de hoogte 323.0 meter is.

Ook wordt bij berghutten en uitkijkpunten vaak op een bord de juiste hoogte vermeld.
Stap 2
Met de draaischijf op de hoogtemeter kun je de hoogte instellen van het punt waar je je op dat moment bevind.

Vervolgens kun je de route weer vervolgen.
Stap 3
Tijdens het lopen door bergachtig terrein zul je af en toe willen controleren of je nog op koers ligt. Met behulp van de hoogtemeter gaat dit een stuk eenvoudiger.

Je leest namelijk de hoogte af op de hoogtemeter en zoekt met behulp van de hoogtelijnen en enkele markante punten in het terrein waar jij  je ongeveer bevindt.

Als je precies wilt weten waar je zit kun je gebruik maken van een kompas of een GPS.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl