Koken op een Letlandvuur
In Finland werd vroeger gekookt op een stam van een dennenboom. In het hout van de dennenboom zit zoveel hars dat de stam na eenmaal aangestoken te zijn zal opbranden.

Eenmaal aangestoken brand de stam lang genoeg om er een maaltijd op te koken. Een ander bijkomend voordeel is dat de onderzijde van de stam in de sneeuw gestoken kan worden, omdat het hout isoleert tegen de warmte zal de sneeuw niet wegsmelten onder de stam. Dit voorkomt weer dat je maaltijd omvalt.

Tegenwoordig gebruikt men vaak een motorzaag om een kruis in de stam te zagen, wij laten u zien hoe het vroeger gebeurde.
Stap 1

Zaag een stuk van ongeveer 40 cm af van een boomstam van een dennenboom.

Stap 2

Splijt het zojuist afgezaagde blok in tweeën.

Stap 3

Splijt de 2 helften van het blok weer zodat je in totaal 4 delen hebt.

Stap 4

Bind deze 4 delen met ijzerdraad aan elkaar en houd er rekening mee dat er tussen de 4 delen een ruimte ontstaat van circa 1 cm.

 Dit is nodig om zuurstof aan het vuur toe te voegen.

 Heb je geen ijzerdraad bij je, plaats de vier blokken dan een stukje in het zand zodat ze stabiel staan maar houd er dan wel rekening mee dat de bovenzijde van de stam gelijk zit zodat je hier later een billycan op kan zetten.

Stap 5

Breng stukken berkenschors, dunne twijgjes en droog gras aan tussen de houtdelen doe dit over de gehele lengte van de gleuf.

Stap 6

Steek het berkenschors onder aan de stam aan.

Stap 7

Na enige tijd zal de stam zelf vlam vatten en door het hoge harsgehalte in de stam zal deze lang genoeg branden om er je maaltijd op te kunnen koken.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl