Een conservenblik gebruiken als pan
Verkeer je in een survivalsituatie en lukt het je om vuur te maken, dan ben je in staat om water te koken zodat het drinkbaar wordt, maar ook voedsel als slakken en vissen dien je eerst gaar te koken of te bakken voordat je ze opeet.

Om water te koken heb je iets van een pannetje nodig wat bestand is tegen de hitte van het kampvuur, een conservenblikje is hier ideaal voor.
Indien het conservenblik aan de binnekant voorzien is van een coating dien je het blikje eerst helemaal schoon te branden in je kampvuur, zo voorkom je dat giftige stoffen die onstaan door het verbranden van de coating in je water of voedsel komen te zitten.

Gebruik voor het maken van een pan nooit geen koper, lood en tin, deze stoffen geven giftige stoffen aan je voedsel af.
Methode 1

De eenvoudigste methode om een pan (billycan) te maken is om aan een leeg conservenblik een hengsel van ijzerdraad te maken. Die je vervolgens aan een tak of driepoot boven het kampvuur hangt.

Met een scherp voorwerp en een steen of dikke tak prik je eenvoudig de gaatjes aan de bovenkant in het conservenblik. Vervolgens bevestig je het stuk ijzerdraad door de twee gaatjes.
Methode 2

Een steelpannetje kun je heel eenvoudig maken door met een scherp voorwerp en een steen een klein gaat je aan de bovenzijde van een conservenblikje te slaan.

Vervolgens zoek je een stevige tak, en draai je een schroef vanuit de binnkant van het blikje door het gat vast in een stevige recht afgezaagde tak.

Zet het pannetje op twee stammetjes die langs een klein vuurtje liggen, ondersteun de steel zodat je pannetje niet omvalt.
Methode 3

Deze methode is een stuk lastig te maken dan de bovenste twee.

1. Zoek een leeg conservenblik.

2. Om van een conservenblik een steelpannetje te maken dienen we een gedeelte van het blikje te verwijderen. Zie afbeelding nr. 2 Teken met een stift of potlood het te verwijderen gedeelte af. Heb je niets om af te tekenen kras dan met de punt van het mes het gedeelte wat je wilt verwijderen.

3. Verwijder met een blikschaar of mes het afgetekende gedeelte, als je het goed hebt gedaan ziet het blikje er nu uit als nr.3

4. Zoek een stevige 2cm dikke groene tak en buig het stuk wat recht ophoog wijst om de tak heen, en zit dit vast met enkele stukken ijzerdraad.
Vervolgens buig je de tak naar beneden en is je pannetje klaar voor gebruik.
In de praktijk ziet het pannetje er zo uit.
Aan de onderzijde zie je dat de stok met 2 stukjes ijzerdaard aan het pannetje is bevestigd.
Maak vervolgens een klein vuurtje en leg 2 stammetjes in een V-vorm pal naast het vuurtje. Zet je pannetje op de twee stammetjes.
 

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl