Een vlot bouwen
Als je ver van de bewoonde wereld in een survivalsituatie bent beland, is het altijd handig om naar beken of riviertjes te zoeken en deze stroomafwaarts te volgen. Vroeg of laat kom je dan bij de bewoonde wereld uit. Deze beekjes en riviertjes komen vaak weer op grotere rivieren uit, deze grote rivieren eindigen uiteindelijk allemaal in de zee.

Veel steden en dorpen zijn van oudsher langs een rivier of langs de kust gebouwd. Het volgen van een rivier over land is vaak een tijdrovende en gevaarlijk klus. Soms is dit zelfs niet mogelijk en dan is het bouwen van een vlot de snelste manier om bij de bewoonde wereld uit te komen. Reis je per vlot, houd er dan altijd rekening mee dat je tijdens je tocht in stroomversnellingen en watervallen terecht kunt komen. Deze kunnen levensgevaarlijk zijn.
Een eenmansvlot bouw je door een aantal boomstammen langs elkaar te leggen, en deze bij elkaar te houden door aan de boven en onderzijde van de beide uiteindes een stevige stok te bevestigen. Houd deze stokken op zijn plaats door in de boomstammen een kleine inkeping te maken. Verbind deze stokken met een stevig stuk touw aan elkaar en span deze stokken zo strak mogelijk aan zodat de stammetjes op hun plaats blijven liggen. Zie afbeelding. Maak het vlot niet te groot omdat deze dan minder wendbaar wordt in het water. Neem een lange stok om jezelf in het water vooruit te duwen.
Stap 1

Zoek vier boomstammen van circa 2 meter lang en zo'n 25 cm dik

Stap 2

Omdat deze stammen op zich al zwaar zijn is het het verstandigste om ze naar de kant van het water te rollen.

Stap 3

Maak in iedere boomstam op zo'n 20cm aan ieder uiteinde een inkeping doe dit zowel aan de onder als de bovenkant. Deze inkepingen zorgen ervoor dat de dwarsbalken op zijn plaats blijven liggen zodat je vlot niet instabiel wordt.

Stap 4

Zoek 4 dwarsbalken die minstens een polsdikte zijn en lang genoeg zodat ze 20 cm over de 4 boomstammen heen steken.

Stap 5

Leg 2 dwarsbalken op de grond, leg de boomstammen op de dwarsbalken zo neer dat de inkepingen van de boomstammen over de dwarsbalken heen vallen. Leg de andere 2 dwarsbalken in de inkepingen bovenop de boomstammen.

Stap 6

Bind aan één zijde de dwarsbalken die boven elkaar liggen aan elkaar vast met een stevig stuk touw. Of ander bindmateriaal.

Stap 7

Bind nu de dwarsbalken aan de andere zijde van het vlot stevig aan elkaar vast. Zorg dat de dwarsbalken onder spanning naar elkaar toe gebonden zijn. Deze dwarsbalken zullen nu de boomstammen op zijn plaats houden.

Stap 8

Zaag de overlengte van de dwarsbalken af. Dit voorkomt dat je steeds weer vast komt te zitten.

Stap 9

Duw je vlot voorzichtig in het water en neem een lange stok of een peddel mee om jezelf vooruit te duwen. Het vlot zal wel een klein beetje wegzakken in het water. Je kant eventueel een verhoging op het vlot maken zodat je droog blijft.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl