Abseilen

Tijdens tochten door heuvel -of bergachtig terrein kan het voorkomen dat je een hoogteverschil in het terrein moet overbruggen om op de plaats van je bestemming te komen. Tegenwoordig is er allerlei klimmateriaal in de handel wat het abseilen een stuk eenvoudiger en veiliger heeft gemaakt. Maar ook zonder deze moderne materialen kun je op een redelijk veilige manier een afdaling maken. De oude methodes zijn alleen een stuk minder comfortabel, je zult dan ook zeker last krijgen van de wrijving die het touw op je kleding of lichaam veroorzaakt.

Controleer voordat je gaat abseilen het touw op beschadigingen, als het touw beschadigd is moet je dit niet meer gebruiken voor het abseilen. Omdat je dan het risico loopt dat het touw knapt als het word belast.

Bepaal het midden van het touw en sla deze om een ankerpunt zoals een boom heen, het ankerpunt moet stevig genoeg zijn om je gewicht te kunnen dragen. Tevens mag het ankerpunt het touw niet beschadigen tijdens het gebruik. Let er ook op dat het touw (dubbel) lang genoeg is om de onderzijde van de afdaling te bereiken.

Waarschuwing!!! Abseilen is een gevaarlijke activiteit. En dien je daarom alleen te beoefenen met deskundige begeleiding. De laatste woudloper.nl kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor onkundige handelingen die leiden tot ernstige verwondingen of dodelijke ongevallen.

Een veelgebruikte manier om klimtouw tijdens tochten door bergachtig terrein bij je te dragen is om het over een schouder heen te dragen.


Nadat je het touw om een ankerpunt hebt vastgelegd controleer je eerst of het gekozen ankerpunt het gewicht kan dragen.

Omdat we het klimtouw dubbel gebruiken zullen we spreken over twee touwen.

Beide touwen gaan tussen de benen door, om het rechterbeen heen en via de borst naar boven over de linkerschouder heen.  Vervolgens loopt het touw via de rug naar de rechterhand.

Het touw aan de voorzijde houd je vast met je linkerhand, met de rechterzijde (de lage hand) bepaal je de afdaalsnelheid.

Sap langzaam omlaag en probeer je voeten ongeveer 45 cm uit elkaar te houden voor voldoende steun.

Als je beneden bent aangekomen kun je het touw eenvoudig naar beneden halen, om het een volgende keer weer te gebruiken. 
 

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl