Weervoorspelling met behulp van de wolken
Wolken bestaan uit grote massa's gecondenseerde waterdamp of ijskristallen, of een combinatie hiervan. Er zijn veel verschillende soorten wolken, het weer kan worden voorspeld door het type en het formaat van de wolken.

Wolken die wit zijn en hoog in de lucht hangen duiden meestal op stabiel en goed weer. Wolken die donker zijn en laag hangen duiden weer vaak op slecht weer. Hieronder zie je een aantal veel voorkomende wolkensoorten met daarbij de weersvoorspellingen.
Cirrus, ook wel vederwolken of windveren genaamd komen op grote hoogte (6 tot 12km) bij mooi weer voor. Ze bestaan volledig uit ijskristallen.
Cumulonimbus, de basis van deze wolk begint laag maar kan uitgroeien tot een hoogte van meer dan 15km. Ze nemen soms een aambeeld of paddenstoel vorm aan. Deze wolken ontstaan in onstabiele lucht uit cumulus of stapelwolken. Deze wolken brengen wind, regen, sneeuw, hagel en onweer.
Cumulus, pluizige witte cumuluswolken duiden vaak op goed weer. Maar als de cumuluswolken dicht opeen liggen en donker zijn wijst dit vaak op regen. Cumuluswolken die op open zee te zien zijn kunnen een aanwijzing voor land zijn.
Stratocumulus, is een grijze of witachtige wolkenlaag ze vormen zich soms boven de cumuluswolken. Uit stratocumulus wolken kunnen soms buitjes vallen die in de avond weer verdwijnen.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl