Eten van voedsel in een gebied waar de vossenlintworm voorkomt
Op verschillende plaatsen in de wereld is het niet verstandig om voedsel dat op/of laag bij de grond groeit direct na het verzamelen op te eten, dit omdat dit voedsel besmet kan zijn met de eitjes van de vossenlintworm.

Als je voedsel eet dat een eitje van de vossenlintworm bevat, kan deze uitgroeien tot een vossenlintworm. Ben je eenmaal besmet met een vossenlintworm dan kan dit een ernstige leverziekte veroorzaken en in sommige gevallen worden ook de longen, botten en hersenen aangetast.

De vossenlintworm

De vossenlintworm, en de eitjes zijn met het blote oog niet te zien. De vossenlintworm is een parasiet, dat wil zeggen dat deze zich in leven houdt en vermenigvuldigd ten koste van zijn gastheer. De vossenlintworm bereikt zijn "volwassen" stadium vooral bij vossen, hoewel er ook gevallen van honden en katten bekend zijn met volwassen vossenlintwormen. Met het "volwassen" stadium bedoelen we de fase waarin de vossenlintworm eitjes kan leggen.

Besmettingshaarden

De vossenlintworm komt voor bij vossen door bijna geheel Europa, in Nederland is de parasiet tot op heden alleen nog maar gevonden bij vossen in de grensgebieden van Groningen en Limburg. Vossen, honden en katten kunnen de parasiet oplopen als ze besmette knaagdieren opeten.

De besmettingscyclus gaat als volgt; Een vos die besmet is met een vossenlintworm scheid via urine en de ontlasting eitjes van de vossenlintworm uit, knaagdieren eten van de ontlasting of eten vruchten, noten, zaden of plantjes die in contact zijn geweest met de urine of de uitwerpselen van de besmette vos. Vervolgens raakt een knaagdier besmet met de vossenlintworm, wordt dit knaagdier door een vos opgegeten dan raakt de vos besmet met de vossenlintworm. De vossenlintworm kan zie alleen via vossen, honden of katten voortplanten.

Mensen kunnen besmet raken met de eitjes van de vossenlintworm als ze in cotact komen met de grond waar besmette vossenpoep op ligt, of door het eten van bosvruchten en eetbare plantjes die besmet zijn geraakt door het opspatten van besmette urine of uitwerpselen tijdens een regenbui.

Risico's

Mensen, honden en katten die veel in gebieden komen waar de vossenlintworm voorkomt lopen een verhoogd risico. Denk hierbij aan;

  • Bushcrafters
  • Boeren
  • Jagers
  • Boswachters
  • Houthakkers
  • Veldbiologen

De ziekteverschijnselen

De meeste mensen krijgen na een besmetting van de vossenlintworm geen klachten, mensen die na een besmetting wel ziek worden krijgen vaak pas na maanden en soms zelfs na jaren klachten die kunnen bestaan uit;

  • Pijn rechts boven in de buik
  • Misselijkheid en braken
  • Geelzucht
  • Benauwdheid
  • Hoesten

Behandeling van personen die besmet zijn met de vossenlintworm

Loop je door je beroep of hobby een verhoogd risico en heb je een van de bovenstaande klachten ga dan naar uw huisarts. Om vast te stellen dat u besmet bent geraakt met de vossenlintworm worden bloed, lever en de longen grondig onderzocht. Als blijkt dat u besmet bent met de vossenlintworm dan zal het aangetaste weefsel operatief verwijderd worden, als dit niet mogelijk is zullen er medicijnen worden voorgeschreven. Zonder behandeling kun je aan de ziekte overlijden

Hierlangs zie je een afbeelding van de uitwerpselen van een vos.

De uitwerpselen van de vos zijn 8 tot 10cm lang en ongeveer 2cm dik, vaak aan één kant spits toelopend.

Kleur van de uitwerpselen kunnen enorm verschillen omdat de vos een alleseter is. Je kunt in de uitwerpselen van de vos veren, haren en stukjes bot vinden.


Pas op!!! In de ontlasting van de vos kunnen eitjes van de vossenlintworm zitten, deze zijn met het blote oog niet waarneembaar. Raak de ontlasting dus nooit met je blote handen aan maar gebruik altijd handschoenen.

Besmetting voorkomen

Kom je in gebieden waar de vossenlintworm voorkomt neem dan de volgende maatregelen in acht want "voorkomen is beter dan genezen";

  • Was je handen goed na ieder contact met de aarde van de natuur en tuin
  • Was en kook voedsel dat je vind, dit geld voor voedsel tot een hoogte 1 meter
  • Heb je een moestuin zorg dan voor een goede afrastering waar vossen niet door kunnen komen
  • Jachthonden dienen na de jacht gedoucht te worden
  • Ontworm honden om de 4 weken met een speciaal ontwormmiddel
  • Moet je een vos vastpakken doe dit dan alleen met handschoenen aan

Mensen die besmet zijn met de vossenlintworm kunnen andere niet besmetten.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl