Een kruk improviseren
Een kruk is een geneeskundig hulpmiddel dat wordt gebruikt als een persoon aan één of meerdere benen gewond is, en deze het gewicht van het slachtoffer niet of nauwelijks meer kunnen dragen.

Als je in een overlevingssituatie gewond aan één of meerdere benen raakt is de kans vrij klein dat je een kant en klare kruk tot je beschikking hebt. Om jezelf  toch te kunnen verplaatsen naar een eerste hulp post of veiliger gebied kan het nodig zijn dat je een kruk moet improviseren, er zijn veel verschillende modellen maar het model met okselondersteuning is het eenvoudigst te vervaardigen.
Stap 1

Zoek twee stevige takken met een doorsnede van circa 5cm, de takken moeten zo lang zijn dat ze vanaf de grond tegen de bovenzijde van de schouder van het slachtoffer aankomen.

Vervolgens bind je de twee takken aan de onderzijde stevig tegen elkaar zodat er een punt ontstaat.
Stap 2

Om voor voldoende ondersteuning te zorgen dien je één dwarsbalk op de hoogte van de oksel van het slachtoffer vast te maken. Deze dwarsbalk is het eenvoudigst vast te maken met 2 kruissjorringen.

Een tweede dwarsbalk dient ervoor om de kruk met de hand stevig vast te houden, deze dient dan ook op de juiste hoogte met twee kruissjorringen vastgemaakt te worden.
Hier zie je een geïmproviseerde kruk in gebruik.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl