De behandeling van brandwonden

Een brandwond ontstaat meestal doordat de huid verbrand door de invloed van warmte. Brandwonden die tijdens het kamperen voorkomen vloeien veelal voort uit ongelukken met branders, kampvuren en kokend water, maar brandwonden kunnen ook ontstaan door extreme koude of door de invloed van bijtende stoffen op de huid.

Brandwonden kunnen we onderverdelen in 4 gradaties;

  • Eerstegraads brandwond, hierbij is de huid pijnlijk en hij ziet rood er ontstaan geen blaren
  • Tweedegraads brandwond, er vormen zich blaren
  • Derdegraads brandwond, hier is de gehele huid vernietigd In het begin is het verbrande huidgebied wit tot grauwwit, later bruin, perkamentachtig van kleur
  • Vierdegraad brandwond, de huid is meestal verkoold, gekookt (bleek) of rauw de verbranding is zo diep dat het bot en spierweefsel vernietigd zijn.

Behandeling

Het eerste wat je bij een verbranding van de huid moet doen is de brandwond afkoelen met (lauwwarm)water. Koel ten minste 10 minuten maar bij voorkeur 15 minuten. Dit heeft nut tot een uur na de verbranding. Het afkoelen met water zorgt ervoor dat de patiënt minder pijn zal voelen. En dat de warmte die door het lichaam is opgenomen versneld wordt afgevoerd.

Heb je geen schoon water houd het verbrande deel dan in een rivier of een sloot. Verwijder geen kleding of andere dingen die op of aan de brandwond kleven. Maar koel de brandwond dan met kleding en al, anders bestaat de kans dat je de brandwond opentrekt en dat vergroot de kans op infecties.

Het gebruik van koud water is af te raden omdat hierdoor de aanwezige haarvaatjes in de huid worden afgesloten, hierdoor word het getroffen lichaamsdeel minder bebloed en de aanwezige warmte in de verbrande huid zal minder snel worden afgevoerd.

Prik eventuele blaren niet door ze beschermen de huid eronder tegen infecties.

Smeer nooit brandzalf, vaseline, boter of iets dergelijks op de brandwond, maar dek deze af met een steriel metaline kompres. Dit is een gaasje dat voorzien is van een aluminium of kunststof laagje, hierdoor zal deze niet aan de brandwond vastkleven. Heb je geen steriel  metaline verband gebruik dan een schone handdoek of theedoek.

Bezoek altijd een arts als;

  • Een baby of een kind zich heeft verbrand
  • Er grote delen van het lichaam verbrand zijn
  • Er 2e, 3e of 4e graads brandwonden zijn

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl