Bevriezingsverschijnselen

Bevriezing komt vooral voor onder extreem koude weersomstandigheden. Wanneer de huid en spieren kouder worden dan -1° C kunnen er bevriezingsverschijnselen ontstaan. Dit geldt vooral voor de lichaamsdelen die aan de koude worden blootgesteld en die het verste van het hart verwijderd zijn, denk hierbij aan handen, voeten, neus oren en het gezicht.

Bevriezingsverschijnselen kunnen zich geleidelijk en traag ontwikkelen, hierdoor kunt u pas last krijgen als de bevriezing zich al in een voortgezet stadium bevindt. Blijf altijd alert op bevriezingsverschijnselen als u zich in (extreem) koude gebieden bevindt. Als de bevriezing zich doorzet kan er gangreen ontstaan en zal het aangetaste lichaamsdeel afgezet moeten worden.

De symptomen van bevriezing zijn als volgt;

  • De huid op het getroffen lichaamsdeel kan wit worden
  • Het getroffen lichaamsdeel begint te tintellen en er kan een brandend gevoel ontstaan
  •  Zet de bevriezing door dan wordt het getroffen lichaamsdeel gevoelloos
  • Als de bevriezing nog verder doorzet kan de huid verkleuren naar blauw of zwart
  • Als er door de bevriezing zenuwen en bloedvaten ernstig beschadigd raken kan er gangreen ontstaan waardoor het getroffen lichaamsdeel geamputeerd moet worden

Behandeling

Als iemand de symptomen van bevriezing vertoont moet hij direct naar een beschutte plek worden gebracht. Heeft de persoon ook last van onderkoeling behandel deze dan als eerste. Is er medische hulp in de buurt wikkel dan de bevroren lichaamsdelen in kleren voordat je de patiënt wegbrengt. Ga alleen verder met de behandeling als de getroffen lichaamsdelen na ontdooien warm gehouden kunnen worden. Het nogmaals laten bevriezen van het lichaamsdeel zal de schade alleen maar verergeren. Lichaamsdelen waarvan u vermoedt dat ze bevroren zijn dienen langzaam opgewarmd te worden. De beste methode hiervoor is huid op huid contact. (Steek bevroren handen onder je oksels). Of leg de getroffen lichaamsdelen in water van ongeveer 28° C waarin het geleidelijk aan kan ontdooien. Bied het slachtoffer wat warms te drinken en te eten aan.

Breng nooit ijs en sneeuw aan op de bevroren lichaamsdelen dit kan gevaarlijk zijn. Stel de bevroren lichaamsdelen niet bloot aan een warmtebron zoals een kachel of een open vuur. Geef het slachtoffer geen alcohol zijn temperatuur kan hierdoor nog verder dalen. Laat het slachtoffer niet op bevroren voeten lopen. Prik geen blaren door die zich door de bevriezing hebben ontwikkeld

Controleer jezelf en je reisgenoten regelmatig op bevriezingsverschijnselen.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl