Millbank waterfilter
De Millbank filter is wellicht de meest eenvoudige en tevens de lichtste waterfilter die er bestaat, mede daarom is hij vele tientallen jaren lang door het Britse leger gebruikt.

Een Milbank waterfilter is een zak van dicht geweven canvas of katoen en is bedoeld om zand, modder en andere in het water drijvende vaste stoffen uit het water te filteren. Een Milbank filter verwijderdt geen virussen en bacteriën uit het water, om het water veilig te drinken dien je het dus alsnog te koken of chemisch te desinfecteren met bijvoorbeeld Chloor of Hadex.

Het heeft ook geen nut om water waarin geen vaste stoffen zitten met een Milbank filter te filteren, dit kun je beter meteen koken of chemisch desinfecteren.

Een Millbank Filter Filtert geen geuren en kleuren uit het water.
Een Millbank waterfilter bestaat uit de volgende onderdelen.
1. Een zak vervaardigd van dicht geweven canvas.
2. Een stuk koord waarmee je de filter kunt ophangen.
3. De bovenrand van de waterfilter.
4. Een label met daarin de gebruiksaanwijzing.
5. Gestikte streep, geeft aan waneer je het water kunt opvangen.

De Millbank filter heeft door zijn militaire toepassing ook een Nato Stock Nummer (NSN 8465-99-973-6663) dit maakt het een stuk eenvoudiger om hem te bestellen.
Stap 1

De Millbank filter werkt pas goed als je hem even in het water laat weken. Wring tijdens het weken de filter een aantal malen stevig.
Stap 2

Vul de Millbank filter tot aan de bovenrand met water. Kun je defilter niet helemaal onderdompelen, vul hem dan met een bakje of beker.

Zo kun je ook water uit ondiepe sloten en plassen in je Millbank filter scheppen.
Stap 3

Neem je zojuist gevulde Millbank filter mee naar de oever en zoek een plek waar je hem aan een tak van een boom kunt ophangen.

Zijn er geen bruikbare bomen in de directe omgeving, improviseer dan bijvoorbeeld een driepoot om je waterfilter aan op te hangen.
Stap 4

Bevestig de Millbank filter op een eenvoudige manier aan een tak, een mastworp is hier ideaal voor.
DeMillbank filter is met een mastworp bevstigd aan een tak.
Stap 5

Omdat de Millbank filter eerst de buitenzijde moet reinigen kun je niet meteen beginnen met het opvangen van het water wat uit de filter komt.

Als het waterniveau onder de op de canvas zak gestikte streep komt, kun je beginnen met het opvangen van het gefilterde water.
Stap 6

Met een beker of een bakje kun je het gefilterde water eenvoudig opvangen.
Stap 7

Je kunt het gefilterde water nog niet gebruiken als drinkwater, omdat deze mogelijk nog virussen en bacteriën bevatten.

Je dient het water voor consumpte nog te desinfecteren door het tenminste 1 minuut te koken. Of door het gebruik van chemische middeltjes zoals Chloor of Hadex.

Als je het water niet goed desinfecteert loop je het risico om hier behoorlijk ziek van te worden.


Reinig na gebruik altijd goed je Milbank waterfilter, verwijder modder en zand van zowel de binnen als de buitenzijde en laat hem goed drogen voordat je hem opbergt.

In een overlevingssituatie kun je van een broekspijp van een oude spijkerbroek een prima Millbank filter maken. Je dient dan wel goed de onderzijde dicht te stikken.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl