Drinkwater uit sneeuw en ijs
In de poolgebieden vind je vaak alleen drinkwater in de vorm van sneeuw of ijs.

In de bergen is de sneeuw vaak verontreinigd door de industrie in de dalen, schraap de verontreinigde laag sneeuw weg en zoek eronder naar schone. Smelt alleen blauwachtig doorzichtig ijs om tot water.
IJs wat grauw grijs en niet doorschijnend is bevat teveel zeezout en is dus niet drinkbaar.
Eet bij voorkeur geen sneeuw of ijs omdat je dan de kans loopt veel lichaamswarmte te verliezen wat weer tot onderkoeling kan leiden. Beter is om sneeuw en ijs te smelten. 1 liter ijs levert ongeveer 1 liter drinkwater op terwijl 1 liter sneeuw ongeveer 300 ml water oplevert.
IJs kun je in een pannetje dat op een vuurtje staat smelten.

Doe dit echter nooit met sneeuw omdat de onderste laag sneeuw in het pannetje smelt en dit smeltwater wordt dan geabsorbeerd door de sneeuw erboven waardoor een holte ontstaat.

Deze holte zorgt weer voor een isolerende laag tussen de pan en de sneeuw hierdoor zal de warmte niet bij de sneeuw terechtkomen en kan de temperatuur van het pannetje zo hoog oplopen dat het pannetje smelt.

Wil je toch sneeuw in een pannetje smelten, doe dan eerst wat water in het pannetje en voeg telkens beetjes sneeuw toe zo ben je er zeker van dat je pannetje het overleefd.
Heb je een muskietennet bij je dan kun je deze vol sneeuw stoppen met sneeuw of ijs, vervolgens hang je hem aan een stok in de buurt van een vuurtje.

Plaats onder het muskietennet een mok of een pannetje om het gesmolten water in op te vangen.

Hang het muskietennet niet boven het vuur omdat hij anders zal verbranden.

Heb je geen muskietennet neem dan een sok of de compressiehoes van je slaapzak.
Hier zie je goed hoe het smeltwater in de mok drupt.
Je kunt ook sneeuw samendrukken en aan een stok rijgen, hang dit dan in de buurt van het vuur en zet er een bakje of een pannetje onder om het smeltwater in op te vangen.
Heb je geen mogelijkheid om een vuurtje te maken maar heb je wel een veldfles of een ander afsluitbaar flesje bij je, vul deze dan met sneeuw en sluit de deksel.

Doe de gesloten veldfles onder je jas maar zorg ervoor dat de veldfles niet tegen de blote huid aankomt. De lichaamswarmte zal ervoor zorgen dat de sneeuw smelt.

Heb je geen mogelijkheden om sneeuw of ijs te smelten neem dan telkens een theelepeltje sneeuw en laat deze in je mond smelten en op temperatuur komen voordat je het doorslikt.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl